Składniki:
- 7 płatów filetów śledziowych
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę śledziową!
- Śledzie mocz 3 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją w tym czasie 2 razy.
- Następnie wyjmij je z wody i włóż do mleka.
- Odstaw na kolejne 6 godzin, wyjmij i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Oczyść filety z ości i zmiksuj na gładką masę.
- Ziemniaki umyj, upiecz w mundurkach, przestudź, obierz, przetrzyj przez sitko lub przeciśnij przez praskę, dodaj do śledzi, wbij jajka i wlej śmietanę.
- Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Formę na babkę lub tortownicę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż masę i wstaw do piekarnika.
- Piecz 40 minut (200 stopni).