Jeśli chcesz zostać producentem żywności ekologicznej, musisz uzyskać certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Jak uzyskać taki certyfikat żywności ekologicznej? Podpowiadamy!
Co trzeba zrobić, by uzyskać certyfikat żywności ekologicznej?
1. Trzeba złożyć wniosek o certyfikację i wypełnić specjalny formularz
Ten formularz nosi nazwę: „Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Jego wzór jest dostępny na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – www.ijhars.gov.pl.2. Wypełniony druk wysyłasz do jednostki certyfikującej
Jednocześnie zawierasz z nią umowę w sprawie kontroli, na podstawie której ta instytucja sprawdzi, czy rzeczywiście prowadzisz gospodarstwo ekologiczne. To znaczy takie, w którym m.in. stosujesz specjalne metody ochrony gleby i wody, nawożenia i nie używasz chemicznych środków ochrony roślin. Szczegóły kolejnych kontroli (terminy, opłaty) są przekazywane w postaci aneksów.3. Instytucje wydające certyfikaty
W Polsce działa obecnie 10 instytucji, które na podstawie upoważnienia wydanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydają (i cofają) certyfikaty żywności ekologicznej. Nadzór nad nimi prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.Są to m.in.:
- Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., Tomaszowice, tel: 81 501 68 30; www.ekogwarancja.pl
- Bioekspert Sp. z o.o., Warszawa, tel. 22 825 10 78, 22 825 18 12, www.bioekspert.waw.pl
- PNG Sp. z o.o., Daleszyce, tel. 41 306 40 00; www.pngekofarm.pl,
- COBICO Sp. z o.o., Wieliczka, tel. 12 632 35 71, www.cobico.pl
- BioCert Małopolska Sp. z o.o., Kraków, tel.12 430 36 06, www.biocert.pl
Zobacz też:
Na podstawie artykułu z magazynu Przyjaciółka