Wygląd
Owocniki soplówki przypominają kształtem i strukturą koralowce. Są nieregularnie owalne, o średnicy do 40 cm, koloru białego z wiekiem lekko żółtego, potem ochrowego. Przyrośnięte są do podłoża grubą, ale krótką postawą, która rozdziela się na cieńsze gałązki i gałązeczki pokryte równomiernie miękkimi kolcami skierowanych ku dołowi. Na kolcach długości do 2 cm znajduje się warstwa zarodnikonośna. Miąższ zwarty, biały; smak i zapach niewyraźne.
Występowanie
Wyrasta od sierpnia do listopada, w lasach bukowych, mieszanych, łęgowych, parkach - zwykle na powalonych pniach i gałęziach buków, ale czasami także na pniakach dębów, brzóz i innych drzew liściastych. Rzadko wyrasta na pniach żywych drzew. Częściej pojawia się w górskich buczynach. Rośnie pojedynczo albo w grupach.
Soplówka bukowa znajduje się na liście grzybów objętych ochroną w Polsce !lZobacz listę grzybów chronionych
Gatunki podobne
Podobne mogą być soplówka jodłowa (Hericium flagellum) rośnie na drewnie jodłowym, kolce ma zebrane w pęczki; soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) tworzy owocniki przyrośnięte do podłoża bokiem, nierozgałęzione, z kolcami długości do 6 cm .
Grzyb jadalny, ale z powodu rzadkiego występowania nie polecany do spożycia.