Maślak pstry (Suillus variegatus)

Bardzo smaczny grzyb jadalny, dobrze znany przedstawiciel rodziny maślakowatych.
/ 07.06.2010 12:24

Wygląd

Kapelusz średnicy 5-17 cm, zazwyczaj o łukowatym lub poduchowatym kształcie. Skórka brudnopomarańczowa z oliwkowym odcieniem, trudno się ściąga. Powierzchnia matowa, delikatnie ziarnista lub nawet cętkowana. Hymenofor rurkowaty, pory rurek ciemnooliwkowe, po uciśnięciu sinieją. Trzon gruby, walcowaty, gładki; barwy kapelusza z czerwonym odcieniem. Miąższ białawy, żółtopomarańczowy; twardy, mięsisty, soczysty, lekko sinieje po przekrojeniu. Zapach słabo wyczuwalny, lekko żywiczny.

Zobacz nazwy regionalne maślaka pstrego

Występowanie

Wyrasta od czerwca do listopada. W lasach mieszanych i iglastych, na glebach piaszczystych, zazwyczaj pod sosnami, często pośród wrzosów. Można go też spotkać na torfowiskach.

Podobne są inne maślaki, ale z nich dużo łatwiej schodzi zazwyczaj śluzowata skórka. 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Smaczny i chętnie zbierany grzyb jadalny. Młode, jędrne owocniki świetnie nadają się do marynaty. Starsze możemy dusić, gotować i smażyć.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Maślak pstry znajduje się na liście gatunków dopuszczonych do obrotu handlowego w Polsce

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)