Korzystne, jak i niekorzystne znaczenie grzybów w przyrodzie potrzebne jest przyrodzie, ponieważ czy to pozytywnie, czy negatywnie, kształtują nasz ekosystem. Jeśli nadal zastanawiasz się, czy grzyby to tylko smaczny leśny przysmak, to wyprowadzimy cię z błędu.
Spis treści:
- Znaczenie grzybów w przyrodzie
- Znaczenie grzybów dla człowieka
- Negatywne i pozytywne znaczenie grzybów
Znaczenie grzybów w przyrodzie
Zacznijmy najpierw od znaczenia przyrodniczego. Jest ono bowiem bardzo różnorodne. Grzyby glebowe przekształcają związki organiczne w związki, które przyswajalne są dla roślin. Ponadto przyczyniają się do krążenia materii w przyrodzie.
Dzięki grzybom leśnym drzewa mogą prawidłowo się rozwijać. Istotne jest, że niektóre gatunki roślin nie mogą rozwijać się bez udziału niektórych grzybów mikoryzowych. Do roślin tych zaliczają się:
- storczyki,
- wrzosy.
Owocniki niektórych grzybów leśnych są pokarmem dla wielu dzikich zwierząt oraz bezkręgowców, takich jak:
- dziki,
- sarny,
- wiewiórki,
- larwy muchówek,
- ślimaki.
W przyrodzie grzyby rozkładają materię organiczną i same zyskują wtedy substancje pokarmowe. Oczyszczają w ten sposób środowisko. Pełnią funkcję destruentów, dzięki czemu przyczyniają się do obiegu pierwiastków przede wszystkim w przyrodzie. Mowa tu o obiegu węgla. Tak naprawdę, gdyby nie grzyby, które rozkładają martwą materię, to świat żyłby pośród martwych zwierząt oraz roślin i nie tylko.
Znaczenie grzybów dla człowieka
Teraz rozwińmy temat znaczenia grzybów dla człowieka. Grzyby, które oddziałują na środowisko, mają dodatnie oraz ujemne znaczenie w różnych dziedzinach gospodarki. Są przyjaciółmi człowieka ze względu na ich rolę glebotwórczą. Wykorzystywane są w leśnictwie oraz w rolnictwie. Glebowa materia organiczna zwiększa przede wszystkim urodzajność gleb oraz ich żyzność.
Procesy życiowe grzybów użyteczne są w gospodarstwie domowym oraz w przemyśle. Rozbudowany jest zwłaszcza przemysł drożdżarski, który zajmuje się hodowlą grzybów. Dzięki drożdżom i fermentacji produkowane są wyroby alkoholowe i spirytus i to nawet na skalę przemysłową.
Jeśli chodzi o alkohole, to wykorzystuje się w produkcji:
- wina – cukrów z różnych owoców,
- piwa – skrobi jęczmiennej,
- spirytusu – skrobi ziemniaczanej.
Jednakże drożdże to nie jedyny pożytek z grzybów dla człowieka. Kolejną, dobrze pozyskiwaną grupą grzybów są pędzlaki. Rozwijają się one na produktach z kategorii nabiału. Powodują również zmiany zapachu i ich smaku. Stosuje się je przy wyrobie napojów mlecznych oraz serów.
Pędzlaki wytwarzają takie kwasy organiczne, mające spore zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz chemicznym, jak:
- kwas szczawiowy,
- kwas cytrynowy.
Ponadto pędzlaki stosuje się też przy wyrobie antybiotyków takich jak penicylina, itp. Dodatkowo innym sposobem wykorzystania grzybów jest użycie ich w gastronomii. Niewielka ilość gatunków jest jadalna. Niektóre uprawia się na skalę przemysłową, czyli znane ci dobrze pieczarki.
Negatywne i pozytywne znaczenie grzybów
Pozytywne znaczenie grzybów:
- wykorzystywane są do produkcji antybiotyków, a także witamin,
- wykorzystywane są w przemyśle spożywczym,
- są niezbędne do obiegu materii w przyrodzie, rozkładają martwą materię,
- stanowią pokarm dla ślimaków czy dzików,
- umożliwiają łatwiejsze pozyskanie wody i soli mineralnych.
Negatywne znaczenie grzybów:
- wywołują choroby u ludzi i zwierząt,
- niektóre żyją kosztem innych organizmów,
- są przyczyną zatruć i halucynacji.
- obniżają plony,
- szkodzą w hodowli pszczół.
Czytaj także:
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące - czym się charakteryzują
Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby? Poznaj gatunki
Czy wiesz, jak zbierać grzyby? Jakie gatunki zbierać?