Jakie znaczenie mają grzyby w przyrodzie fot. Adobe Stock/D. Jakli

Jakie znaczenie mają grzyby w przyrodzie? Jakie znaczenie mają dla człowieka?

Grzyby mają duże znaczenie nie tylko w przyrodzie, ale i dla człowieka. Szacuje się, że gatunków wszystkich grzybów jest od 200 do 300 tysięcy. Wykorzystywane są przez człowieka w przemyśle, gastronomii lub medycynie. Mają one wiele zastosowań.
/ 05.09.2022 12:55
Jakie znaczenie mają grzyby w przyrodzie fot. Adobe Stock/D. Jakli

Korzystne, jak i niekorzystne znaczenie grzybów w przyrodzie potrzebne jest przyrodzie, ponieważ czy to pozytywnie, czy negatywnie, kształtują nasz ekosystem. Jeśli nadal zastanawiasz się, czy grzyby to tylko smaczny leśny przysmak, to wyprowadzimy cię z błędu.

Spis treści:

  1. Znaczenie grzybów w przyrodzie
  2. Znaczenie grzybów dla człowieka
  3. Negatywne i pozytywne znaczenie grzybów

Znaczenie grzybów w przyrodzie

Zacznijmy najpierw od znaczenia przyrodniczego. Jest ono bowiem bardzo różnorodne. Grzyby glebowe przekształcają związki organiczne w związki, które przyswajalne są dla roślin. Ponadto przyczyniają się do krążenia materii w przyrodzie.

Dzięki grzybom leśnym drzewa mogą prawidłowo się rozwijać. Istotne jest, że niektóre gatunki roślin nie mogą rozwijać się bez udziału niektórych grzybów mikoryzowych. Do roślin tych zaliczają się:

  • storczyki,
  • wrzosy.

Owocniki niektórych grzybów leśnych są pokarmem dla wielu dzikich zwierząt oraz bezkręgowców, takich jak:

  • dziki,
  • sarny,
  • wiewiórki,
  • larwy muchówek,
  • ślimaki.

W przyrodzie grzyby rozkładają materię organiczną i same zyskują wtedy substancje pokarmowe. Oczyszczają w ten sposób środowisko. Pełnią funkcję destruentów, dzięki czemu przyczyniają się do obiegu pierwiastków przede wszystkim w przyrodzie. Mowa tu o obiegu węgla. Tak naprawdę, gdyby nie grzyby, które rozkładają martwą materię, to świat żyłby pośród martwych zwierząt oraz roślin i nie tylko.

Znaczenie grzybów dla człowieka

Teraz rozwińmy temat znaczenia grzybów dla człowieka. Grzyby, które oddziałują na środowisko, mają dodatnie oraz ujemne znaczenie w różnych dziedzinach gospodarki. Są przyjaciółmi człowieka ze względu na ich rolę glebotwórczą. Wykorzystywane są w leśnictwie oraz w rolnictwie. Glebowa materia organiczna zwiększa przede wszystkim urodzajność gleb oraz ich żyzność.

Procesy życiowe grzybów użyteczne są w gospodarstwie domowym oraz w przemyśle. Rozbudowany jest zwłaszcza przemysł drożdżarski, który zajmuje się hodowlą grzybów. Dzięki drożdżom i fermentacji produkowane są wyroby alkoholowe i spirytus i to nawet na skalę przemysłową.

Jeśli chodzi o alkohole, to wykorzystuje się w produkcji:

  • wina – cukrów z różnych owoców,
  • piwa – skrobi jęczmiennej,
  • spirytusu – skrobi ziemniaczanej.

Jednakże drożdże to nie jedyny pożytek z grzybów dla człowieka. Kolejną, dobrze pozyskiwaną grupą grzybów są pędzlaki. Rozwijają się one na produktach z kategorii nabiału. Powodują również zmiany zapachu i ich smaku. Stosuje się je przy wyrobie napojów mlecznych oraz serów.

Pędzlaki wytwarzają takie kwasy organiczne, mające spore zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz chemicznym, jak:

  • kwas szczawiowy,
  • kwas cytrynowy.

Ponadto pędzlaki stosuje się też przy wyrobie antybiotyków takich jak penicylina, itp. Dodatkowo innym sposobem wykorzystania grzybów jest użycie ich w gastronomii. Niewielka ilość gatunków jest jadalna. Niektóre uprawia się na skalę przemysłową, czyli znane ci dobrze pieczarki.

Negatywne i pozytywne znaczenie grzybów

Pozytywne znaczenie grzybów:

  • wykorzystywane są do produkcji antybiotyków, a także witamin,
  • wykorzystywane są w przemyśle spożywczym,
  • są niezbędne do obiegu materii w przyrodzie, rozkładają martwą materię,
  • stanowią pokarm dla ślimaków czy dzików,
  • umożliwiają łatwiejsze pozyskanie wody i soli mineralnych.

Negatywne znaczenie grzybów:

  • wywołują choroby u ludzi i zwierząt,
  • niektóre żyją kosztem innych organizmów,
  • są przyczyną zatruć i halucynacji.
  • obniżają plony,
  • szkodzą w hodowli pszczół.

Czytaj także:
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące - czym się charakteryzują
Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby? Poznaj gatunki
Czy wiesz, jak zbierać grzyby? Jakie gatunki zbierać?