Gołąbek czarniawy Russula nigricans

Gołąbek czarniawy
Jadalny grzyb, rosnący w grupach, pospolity, jednak w Polsce właściwie się go nie zbiera. Może z powodu mało atrakcyjnej barwy kapelusza. Spotyka się go od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych.
/ 11.09.2009 12:43
Gołąbek czarniawy

Kapelusz za młodu białawy, potem szarzeje a pod koniec okresu wegetacji czernieje, wielkość 5-20 cm. W młodości kulisty, brzegi kapelusza podwinięte, nieprążkowane.

W okresie dojrzałym kapelusz rozpostarty a następnie wklęsły. Blaszki kremowe, z wiekiem szarzeją i czernieją, pod naciskiem czerwienieją i czernieją. Kruche, szeroko rozstawione. Trzonek masywny, gruby, niewysoki, o gładkiej powierzchni, biały, szarawy, z wiekiem czerniejący od dołu. Uszkodzony czerwienieje a potem czernieje.

Miąższ białawy, po przecięciu szybko różowieje, szarzeje a potem czernieje. Twardy, pozbawiony zapachu, łagodny w smaku.

Gołąbki czarniawe podobne są do innych gołąbków (np. zielonawego) i białych mleczajów.

Redakcja poleca

REKLAMA