15 najlepszych peelingów enzymatycznych - dobierz ideał dla swojej skóry

Peeling enzymatyczny to kosmetyk złuszczający martwy naskórek. Wystarczy go stosować 1-2 razy w tygodniu, aby mieć gładką i promienną skórę.
Małgorzata Machnicka / 04.10.2021 06:00

Peeling enzymatyczny jest wybawieniem dla każdego rodzaju cery, w szczególności dla skóry wrażliwej, odwodnionej i naczynkowej. Dlaczego? Bo nie podrażnia (nie wymaga mechanicznego pocierania), a działa równie efektywnie. Sprawdź jak go stosować i zobacz 15 najlepszych peelingów enzymatycznych do twarzy w naszej galerii. 

Spis treści:

  1. Co to jest peeling enzymatyczny?
  2. Peeling enzymatyczny - jak często stosować?
  3. Jak wykonać zabieg z peelingiem enzymatycznym?
  4. Domowy peeling enzymatyczny - przepisy

Co to jest peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny opiera się na enzymach roślinnych, które wnikają w skórę i „atakują” tylko martwe komórki naskórka - odsłania jego zdrowe, młodsze warstwy, odblokowuje ujścia gruczołów łojowych i nie podrażnia cery. Ma za zadanie złuszczyć martwy naskórek, wygładzić skórę, zredukować niedoskonałości i rozjaśnić przebarwienia. 

Występuje w formie maseczki, emulsji, kremu lub gęstej pasty, którą nakłada się na skórę i zmywa po wyznaczonym czasie. W przeciwieństwie do scrubów mechanicznych nie zawiera drobinek złuszczających i nie wymaga wmasowywania w skórę.

Przede wszystkim dlatego, że jest bezpieczny. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z dogłębnym oczyszczaniem twarzy, najlepiej zacząć właśnie od peelingów enzymatycznych - istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że kosmetyk będzie podrażniał.

Jeśli oczekujesz jeszcze mocniejszego efektu, śmiało możesz połączyć go z peelingiem kawitacyjnym

Największe zalety peelingu:

  • jest ekonomiczny i wydajny - ma postać emulsji lub kremu, nie trzeba nakładać dużej ilości kosmetyku, aby zadziałał (przeciętne opakowanie wystarcza nawet na 20 aplikacji),
  • jest łagodny, ale skuteczny,
  • nadaje się do oczyszczania każdego typu cery, także tej odwodnionej, wrażliwej i z problemem naczynkowym,
  • większość peelingów enzymatycznych zawiera nie tylko enzymy złuszczające naskórek, ale także pielęgnujące skórę (jak wyciągi i olejki roślinne) oraz łagodzące jej podrażnienia (np. pantenol, aloes).

Jak często stosować peeling enzymatyczny?

Nie należy przesadzać! Najlepiej zastosować się do zaleceń znajdujących się na opakowaniu konkretnego produktu - najczęściej zaleceniem jest wykonywanie go 2 razy w tygodniu.

Musisz pamiętać, że po użyciu takiego kosmetyku zostają odsłonięte młode, delikatne warstwy naskórka, wymagające ochrony przeciwsłonecznej nawet zimą.

Jak poprawnie wykonać peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny wystarczy nałożyć jak maseczkę na twarz, szyję i dekolt na kilka do kilkunastu minut (przed użyciem przeczytaj uważnie informacje umieszczone na opakowaniu).

Po zetknięciu ze skórą enzymy zaczynają działać - to reakcja chemiczna polegająca na rozłożeniu cząstek martwego naskórka na mniejsze. 

  1. Wykonaj dokładny demakijaż i oczyść skórę żelem lub pianka do mycia twarzy.
  2. Twarz osusz dokładnie ręcznikiem.
  3. Nałóż kosmetyk na twarz, szyję i dekolt na tyle minut, ile zalecił producent na opakowaniu.
  4. Spłucz produkt letnią wodą i przetrzyj skórę łagodnym tonikiem, aby przywrócić jej naturalne pH.
  5. Na tak przygotowaną skórę, możesz nałożyć maseczkę nawilżającą lub wklepać ulubiony krem nawilżający.

Peeling enzymatyczny w domufot. Peeling enzymatyczny w domu/Adobe Stock, LStockStudio

Domowy peeling enzymatyczny

Peeling enzymatyczny możesz również przygotować ze składników, które znajdziesz w swojej kuchni.

Peeling enzymatyczny z ananasa

  • 5 cm świeżego plastra ananasa,
  • 1 łyżeczka zmielonych płatków owsianych.

Kawałek ananasa zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj całość. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy na 5 minut, omijając okolice oczu. Spłucz letnią wodą. 

Peeling enzymatyczny z kiwi

  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki miodu.

Kiwi zmiksuj blenderem. Dodaj płatki oraz miód. Nałóż domowy peeling enzymatyczny z kiwi i zostaw na 5 minut.

Peeling enzymatyczny z sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka wody.

Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki i nałóż mieszankę na 3 minuty na oczyszczoną skórę twarzy. 

Czytaj także:
Jak przygotować domowy peeling?
Peeling kawowy - jak go wykonać?
Zalety peelingu chemicznego