Cera naczynkowa – budowa skóry i pielęgnacja
Cera naczynkowa objawia się widocznymi na twarzy, trwale poszerzonymi naczynkami. Są to tzw teleangiestezje. Mogą powstawać samoistnie lub wtórnie. Czynnikami sprzyjającymi są zmienny klimat, przebywanie w suchych klimatyzowanych pomieszczeniach, stres, używki, tj: nikotyna, alkohol oraz dieta, w tym spożywanie gorących i pikantnych potraw. Skóra naczyniowa jest szczególnie wrażliwa na wymienione warunki.
Na rynku jest wiele kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji i ochrony tego rodzaju cery. Wśród składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wyróżnia się wzmacniające funkcje skóry. Różnica między kosmetykami i odżywianiem się jest zasadnicza. Kosmetyki działają od zewnątrz, a składniki odżywcze docierają głębiej i są skuteczniejsze. Działają od wewnątrz z korzyścią dla innych tkanek..
Składnikiem naskórka są keratynocyty, a między nimi lipidy, głównie ceramidy. Stanowią one cement między keratynocytami. Skóra naczyniowa jest zazwyczaj skórą suchą i bardziej wrażliwą na czynniki zewnętrzne. W celu poprawy funkcji ochronnej skóry i ograniczenia objawów: zaczerwienienia, szorstkości skóry, małej elastyczności do codziennego jadłospisu należy włączyć poniższe składniki i witaminy.
Zobacz także: Cera naczynkowa - jak radzić sobie z pajączkami?
Czym są kwasy omega-3 i omega-6?
NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe czyli kwasy omega – 3 i omega – 6.
- to główne składniki ceramidów. Zapobiegają utracie wody i jednocześnie zapewniają nawilżenie skóry.
- są elementem błon fosfolipidowych komórek, wpływających na przepuszczalność ściany komórki oraz utrzymanie prawidłowego pH skóry.
- wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich kruchości.
NNKT łagodzą skutki suchej skóry, trądziku pospolitego, nieprawidłowego rogowacenia naskórka, ograniczają procesy zapalne skóry.
Kwasy omega – 6 znajdują się w olejach roślinnych: rzepakowy, oliwa z oliwek (głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe), kukurydziany, sojowy, z pestek winogron, lniany,
z wiesiołka oraz orzechach (przewaga wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Tylko olej rzepakowy, przeznaczony jest do przyrządzania potraw „na ciepło” (pieczenie, gotowanie, duszenie, smażenie), i „na zimno”. Pozostałe – tylko do potraw typu surówki i sałatki („na zimno”). Jest to zależne od podatności na utlenianie – większa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwasy omega – 3 występują w tłuszczu rybim. Najwięcej zawierają go tłuste ryby,
np.: makrela, śledź, łosoś.
Zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe dla dorosłego człowieka wynosi minimum 6% - 7 % całodziennej energii (min.3%). Zaleca się spożywanie dwóch porcji ryb, dwa razy w tygodniu, najlepiej zamiast mięsa, By zapobiec procesom utleniania NNKT, do potraw należy dodawać warzywa i owoce obfitujące w witaminy antyutleniające, tj A, E, i C i flawonoidy.
Zobacz także: Jak pielęgnować skórę wrażliwą i naczynkową?
Potrzebne witaminy i minerały
Witamina A (retinol). Jest jedną z czterech witamin (A, D, E i K), które rozpuszczają się w tłuszczach. Naturalnie występuje w produktach zwierzęcych: tłuszcze rybie (tran), wątroba, mleko pełne i jego przetwory, żółtka jaj, masło, margaryny wzbogacone w witaminę A. Prowitaminami są rozpowszechnione w świecie roślinnym karotenoidy, znajdujące się w żółtych, pomarańczowych, zielonych i czerwonych warzywach i owocach. Zadania dla skóry:
- wzmacnia funkcje ochronne skóry poprzez wpływ na prawidłową aktywność tkanki nabłonkowej,
- zapobiega zakażeniom, m.in. skóry,
- ogranicza nadmierne rogowacenie skóry.
Obecność tłuszczu w potrawach zwiększa wykorzystanie przez organizm, zarówno witaminy A i beta - karotenu.
Witamina E (tokoferol). Występuje w olejach roślinnych, najwięcej w słonecznikowym, z kiełków pszenicy i kukurydzy, orzechach zwłaszcza laskowych oraz w zielonym groszku, zielonych warzywach liściastych, zbożach, żółtkach jaj, mleku, maśle i serach.
Zadania dla skóry:
- zapobiega uszkodzeniom i przepuszczalności naczyń krwionośnych,
- chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), przed utlenieniem.
Dym tytoniowy niszczy witaminę E.
Witamina C (kwas L-askorbinowy). Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Najlepsze jej źródła to świeże warzywa i owoce, a zwłaszcza: chrzan, brukselka, fasolka, kapusta, kalarepa, kalafiory, pomidory, pietruszka, rzepa, szczypior, szparagi, ziemniaki (najwięcej wczesne). Z owoców: dzika róża, agrest, porzeczki, maliny, truskawki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty.
Zadania dla skóry:
- niezbędna do syntezy kolagenu (podstawowy składnik tkanki łącznej),
- wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych (konieczna do wytwarzania substancji uszczelniającej śródbłonek naczyń włosowatych)
- chroni witaminę E przed utlenieniem
Nadmiar witaminy C sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
Zobacz także: Jak zachować witaminy w przetwarzanych owocach i warzywach?
Witamina B2 (ryboflawina). Występuje w mleku i jego przetworach, jajach, mięsie oraz produktach zbożowych z pełnego przemiału. Dobrym źródłem ryboflawiny są drożdże piwowarskie.
Zadania dla skóry:
- uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Niedobór witaminy B1 (tiaminy), zwiększa wydalanie witaminy B2 z moczem.
Witamina B1 występuje w produktach pochodzenia roślinnego: drożdże piwowarskie, otręby zbożowe, pieczywo z pełnego przemiału, kasze, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy.
Uwaga: Wypijanie dużych ilości czarnej herbaty, kawy, alkoholu zmniejsza wchłanianie tiaminy.
Witamina PP (niacyna). Rozpowszechniona jest w produktach roślinnych i zwierzęcych. Drożdże, otręby pszenne, wątroba, nerki, mięso, ryby i jaja to najlepsze jej źródła.
Zadania dla skóry:
- poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Objawy niedoboru niacyny mogą wystąpić przy niedoborze pełnowartościowego białka zwierzęcego (jest syntetyzowana w organizmie z aminokwasu (tryptofan), występującego
w produktach zwierzęcych.
Witamina K (filochinon). U dorosłego, zdrowego człowieka jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Proces ten jest ograniczony w pierwszym okresie życia,
u noworodków oraz w czasie podawania antybiotyków niszczących florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Źródła w pożywieniu: zielone warzywa liściaste, kalarepa, kalafior, pomidory, truskawki, wątroba.
Zadania dla skóry i organizmu:
- udział w procesie krzepnięcia krwi,
- zatrzymuje krwotoki.
Polecamy: Domowe maseczki - jaką wybrać?
Krzem. Produkty bogate w ten składnik to: kasze, przetwory zbożowe, warzywa korzeniowe
Zadania dla skóry:
- uszczelnia naczynia włosowate,
- usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry.
Miedź. Źródła w żywności: wątroba, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, ryby, ostrygi, orzechy, migdały, nasiona strączkowe.
Zadania dla skóry:
- przyczynia się do wzmocnienia skóry (synteza tkanki łącznej).
Cynk. Występuje w mięsie, mleku i jego przetworach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, roślinach strączkowych, jajach, warzywach i owocach.
Zadania dla skóry:
- działa przeciwzapalnie,
- udział w gojeniu się ran,
- wspiera leczenie chorób skóry,
- zwiększa odporność komórek na uszkodzenia.
Sole cynku w dużych ilościach są rakotwórcze. Regularne stosowanie tabletek antykoncepcyjnych, alkoholu zmniejsza poziom cynku w organizmie człowieka.
Białko. Jest niezastąpionym składnikiem budulcowym, wszystkich tkanek organizmu. Występuje w produktach zwierzęcych (białko pełnowartościowe) i roślinnych. Źródła: mięso, drób, ryby, jaja, mleko i jego przetwory oraz produkty roślinne: fasola, groch, soczewica, soja i orzechy.
Zadania dla skóry:
- budowa i odbudowa zużywających się tkanek, m.in: naskórka,
- udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi,
- niezbędne do wchłaniania niektórych składników mineralnych i witamin.
Uwaga: Nadciśnienie tętnicze krwi uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych. Dieta jest podstawą leczenia nadciśnienia tętniczego krwi i jednocześnie profilaktyką jego następstw.
Zobacz także: ABC pielęgnacji cery naczynkowej
Flawonoidy. Są bardzo rozpowszechnione wśród roślin oraz w warzywach i owocach. Oddziałują na naczynia krwionośne i układ krążenia. Zachęcam do ich spożywania 4-5 razy dziennie (porcja 80 - 120g), w postaci surowej i gotowanej, z dodatkiem oleju roślinnego.
Gdzie je znajdziemy:
- kwercetyna w jabłkach, cebuli zwłaszcza czerwonej,
- rutyna, rutozyd, w żurawinie (obok witaminy C), w surowcach leczniczych np.: w zielu fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris) i kwiatach bzu czarnego (Flos Sambuci).
- hesperydyna w pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium) i liściach mięty pieprzowej (Mentha piperita).
Właściwe przygotowanie i komponowanie potraw, biorąc pod uwagę urozmaicenie, uregulowanie pór posiłków i spożywane ilości (zgodnie z własnym zapotrzebowaniem), pozwoli na właściwe wykorzystanie przez organizm składników odżywczych.
Polecamy: Magia wody termalnej - czy warto jej używać?