Co zrobić, żeby mieć mocne paznokcie?

Migrenę oczną z klasyczna migreną łączy ten sam mechanizm powstawania
Przebarwienia, łamliwość i nierówności płytki paznokciowej to sygnały, że czegoś brakuje w Twoim organizmie. Powodem problemów może być nieodpowiednia pielęgnacja lub zła dieta.
/ 25.11.2010 10:38
Migrenę oczną z klasyczna migreną łączy ten sam mechanizm powstawania

Dostarczając stosownych substancji odżywczych organizmowi sprawimy, że nasze paznokcie będą piękne i zdrowe. Niezbędne składniki diety to:

  • witamina A (nabiał, jajka, tłuste ryby, wątróbka, masło, ser),
  • witaminy z grupy B (brokuły, brukselka, papryka orzeszki, pestki słonecznika, pszenica, kukurydza, banany, szpinak),
  • witamina H (wątróbka, niektóre grzyby (prawdziwki i kurki), drożdże),
  • magnez (banan, jabłko, kiwi, kokos, morela, ziemniak, mięso drobiowe, marchew, pomidor, wino),
  • żelazo (szpinak, jajka, grzyby, orzechy włoskie, fasola, suszone owoce),
  • wapń (jabłka, ryby, buraki, czosnek, wiśnie, kalafior, pszenica, jajka, jogurt),
  • jod (ryby morskie, małże, ostrygi, mleko),
  • potas (pomidory, truskawki, buraki, kapusta, cebula, kiwi, ananasy, banany, orzechy włoskie, cytryna, ogórek, marchew),
  • krzem (owies, warzywa i owoce).

Zabiegi kosmetyczne:

  • Dwa razy dziennie wcieraj w płytkę paznokcia i skórki olejek rycynowy albo olejek z kiełków pszenicy;
  • Raz w tygodniu nakładaj na paznokcie maseczkę przygotowaną z żółtka, łyżeczki oliwy i kilku kropli soku z cytryny na 15 minut, po czym zmyj letnią wodą;
  • Przynajmniej raz w tygodniu spraw swoim paznokciom kąpiel, do 1/4 szklanki wlej podgrzaną oliwę z oliwek i wymieszaj ją z kilkoma kroplami witaminy A i E , zanurz paznokcie na kilkanaście minut.

Co szkodzi paznokciom

Jest wiele czynników, które szkodzą paznokciom, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Są to przede wszystkim:

  • zła dieta,
  • wysoka wilgoć,
  • mróz i silny wiatr,
  • brak ochrony dłoni,
  • promieniowanie słoneczne,
  • niska lub wysoka temperatura,
  • środki chemiczne (proszki do prania, płyny do mycia naczyń),
  • acetonowe zmywacze do paznokci,
  • obgryzanie (osłabia płytkę paznokciową ),
  • zbyt krótkie obcinanie (sprawia ból, ułatwia przenikanie bakterii pod paznokieć).

Łamliwe i kruche paznokcie to znak, że mamy niedobór magnezu i krzemu. Przyczyną może być również niewłaściwa pielęgnacja, zbyt częste używanie zmywaczy acetonowych oraz nadmierne suszenie i moczenie dłoni. Podłużne rowki odzwierciedlają niedobór witamin lub oznaczają stan zapalny w organizmie. Poprzeczne rowki dają nam sygnał o przechodzeniu infekcji lub choroby skóry takiej jak łuszczyca. Powstają również po ciężkich chorobach zakaźnych i źle wykonanym manicurze. Rozdwajające się paznokcie przeważnie występują, gdy źle dbamy o paznokcie, niekiedy może świadczyć o zakażeniu grzybiczym. Przerost płytki paznokciowej najczęściej jest objawem cukrzycy. Białe plamki są oznaką zaburzeń hormonalnych lub niedoboru wapnia w organizmie. Mogą pojawić się również wskutek zbyt mocnego wycinania skórek.

Zmiana zabarwienia paznokcia jest przyczyną stosowania związków chemicznych lub przyjmowania leków:
- blade paznokcie to najczęściej oznaka słabego krążenia krwi,
- paznokcie w odcieniu niebieskim to skutek występowania w organizmie toksycznej substancji,
- płytka w odcieniu zielonym, to sygnał obecności bakterii beztlenowych.

Zanik płytki paznokciowej oznacza stan zapalny, choć może to być również symptom wrodzony.



Redakcja poleca

REKLAMA