Dostarczając stosownych substancji odżywczych organizmowi sprawimy, że nasze paznokcie będą piękne i zdrowe. Niezbędne składniki diety to:
- witamina A (nabiał, jajka, tłuste ryby, wątróbka, masło, ser),
- witaminy z grupy B (brokuły, brukselka, papryka orzeszki, pestki słonecznika, pszenica, kukurydza, banany, szpinak),
- witamina H (wątróbka, niektóre grzyby (prawdziwki i kurki), drożdże),
- magnez (banan, jabłko, kiwi, kokos, morela, ziemniak, mięso drobiowe, marchew, pomidor, wino),
- żelazo (szpinak, jajka, grzyby, orzechy włoskie, fasola, suszone owoce),
- wapń (jabłka, ryby, buraki, czosnek, wiśnie, kalafior, pszenica, jajka, jogurt),
- jod (ryby morskie, małże, ostrygi, mleko),
- potas (pomidory, truskawki, buraki, kapusta, cebula, kiwi, ananasy, banany, orzechy włoskie, cytryna, ogórek, marchew),
- krzem (owies, warzywa i owoce).
Zabiegi kosmetyczne:
- Dwa razy dziennie wcieraj w płytkę paznokcia i skórki olejek rycynowy albo olejek z kiełków pszenicy;
- Raz w tygodniu nakładaj na paznokcie maseczkę przygotowaną z żółtka, łyżeczki oliwy i kilku kropli soku z cytryny na 15 minut, po czym zmyj letnią wodą;
- Przynajmniej raz w tygodniu spraw swoim paznokciom kąpiel, do 1/4 szklanki wlej podgrzaną oliwę z oliwek i wymieszaj ją z kilkoma kroplami witaminy A i E , zanurz paznokcie na kilkanaście minut.
Co szkodzi paznokciom
Jest wiele czynników, które szkodzą paznokciom, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Są to przede wszystkim:
- zła dieta,
- wysoka wilgoć,
- mróz i silny wiatr,
- brak ochrony dłoni,
- promieniowanie słoneczne,
- niska lub wysoka temperatura,
- środki chemiczne (proszki do prania, płyny do mycia naczyń),
- acetonowe zmywacze do paznokci,
- obgryzanie (osłabia płytkę paznokciową ),
- zbyt krótkie obcinanie (sprawia ból, ułatwia przenikanie bakterii pod paznokieć).
Łamliwe i kruche paznokcie to znak, że mamy niedobór magnezu i krzemu. Przyczyną może być również niewłaściwa pielęgnacja, zbyt częste używanie zmywaczy acetonowych oraz nadmierne suszenie i moczenie dłoni. Podłużne rowki odzwierciedlają niedobór witamin lub oznaczają stan zapalny w organizmie. Poprzeczne rowki dają nam sygnał o przechodzeniu infekcji lub choroby skóry takiej jak łuszczyca. Powstają również po ciężkich chorobach zakaźnych i źle wykonanym manicurze. Rozdwajające się paznokcie przeważnie występują, gdy źle dbamy o paznokcie, niekiedy może świadczyć o zakażeniu grzybiczym. Przerost płytki paznokciowej najczęściej jest objawem cukrzycy. Białe plamki są oznaką zaburzeń hormonalnych lub niedoboru wapnia w organizmie. Mogą pojawić się również wskutek zbyt mocnego wycinania skórek.
Zmiana zabarwienia paznokcia jest przyczyną stosowania związków chemicznych lub przyjmowania leków:
- blade paznokcie to najczęściej oznaka słabego krążenia krwi,
- paznokcie w odcieniu niebieskim to skutek występowania w organizmie toksycznej substancji,
- płytka w odcieniu zielonym, to sygnał obecności bakterii beztlenowych.
Zanik płytki paznokciowej oznacza stan zapalny, choć może to być również symptom wrodzony.