Trombocyty (PLT), czyli płytki krwi, to jeden z podstawowych parametrów morfologii. Dla dorosłych norma trombocytów wynosi 150-400 tys./µl. Gdy jest za mało płytek, mówimy o trombocytopenii, gdy za dużo - trombocytozie.
Czytaj więcej
INR to współczynnik czasu protrombinowego, określa krzepliwość krwi. Norma INR to 0,8-1,2. Badanie INR wykonuje się m.in. przy różnego rodzaju krwawieniach oraz po zabiegach kardiologicznych.
Czytaj więcej
Badanie PDW wykonuje się podczas morfologii. To wskaźnik anizocytozy płytek krwi, ocenia płytki pod względem wielkości. PDW zleca się, gdy jest za dużo lub za mało trombocytów. Wynik może pomóc w diagnozie niedokrwistości.
Czytaj więcej
ASO, czyli antystreptoliza, to przeciwciała przeciwko enzymowi produkowanemu przez paciorkowce. Norma stężenia ASO we krwi wynosi 10-200 IU/ml. Badanie ASO pozwala wykryć trwają lub przebytą anginę, infekcje gardła i migdałków.
Czytaj więcej
Eozynofile, inaczej eozynocyty, to rodzaj białych krwinek. Są częścią układu odpornościowego. Norma eozynofilów we krwi wynosi 35-350/µl. Podwyższone lub obniżone eozynofile mogą świadczyć wielu chorobach.
Czytaj więcej
Zapalenie otrzewnej jest ostrą chorobą chirurgiczną. Wymaga natychmiastowej interwencji lekarza. Podstawowym objawem zapalenia otrzewnej jest silny, narastający ból brzucha.
Czytaj więcej
Zapalenie oskrzeli można pomylić z przeziębieniem. Charakterystycznym objawem zapalenia oskrzeli jest uciążliwy kaszel, który nie mija. Przyczyną zapalenia oskrzeli są głównie wirusy.
Czytaj więcej
Objawy refluksu to zgaga, pieczenie w przełyku i mostku, ból brzucha, męczący kaszel. Przy refluksie żołądka trzeba zmienić tryb życia i dietę. Refluks da się leczyć.
Czytaj więcej
Wirus HPV nie daje swoistych objawów. HPV jest głównym czynnikiem powodującym rozwój raka szyjki macicy. We wczesnym wykryciu choroby kluczowe jest robienie badań cytologicznych i szczepionka przeciwko HPV.
Czytaj więcej
Niacyna bierze udział w przemianach metabolicznych, odpowiada za funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Źródła pokarmowe niacyny to mięso, orzechy arachidowe, ryby, kasze. Kto powinien suplementować niacynę?
Czytaj więcej