Badania wykluczyły możliwość wnikania SARS-CoV-19 do żywności, ale dezynfekcja produktów jest jednym ze sposobów na ograniczenie ryzyka transmisji koronawirusa. Jego cząsteczki mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych i czekają, aż ktoś weźmie karton mleka do rąk, a potem rękę zbliży do ust.
Jak dezynfekować produkty spożywcze?
Z oczywistych względów nie przeciera się roztworami alkoholowymi żywności - owoców, warzyw czy np. kartonu mleka. Warto zastosować się do wytycznych WHO oraz postępować z rozwagą - zakupy w dobie epidemii powinnaś robić jak najrzadziej, w maseczce oraz rękawiczkach zwracając szczególną uwagę na poprawne zakładanie i zdejmowanie rękawiczek. Na zdolności wirusa do przetrwania wpływa m.in. temperatura otoczenia i wilgotność powietrza.
Żywność nie jest bezpośrednim zagrożeniem i nie powoduje zakażenia koronawirusem, ale spokojnie może przetrwać na powierzchni produktów spożywczych. W celu dezynfekcji żywności zaleca się jej mycie oraz poddawanie obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.
Ponadto zalecamy:
- Wybieraj w sklepie produkty zafoliowane, ale zakupy pasuj do własnej, najlepiej nieplastikowej torby.
- Po powrocie do domu możesz zdezynfekować produkty: przetrzyj plastikowe i kartonowe pojemniki domowym płynem do dezynfekcji.
- Nie zapominaj, by poprawnie myć ręce przed i po każdym kontakcie z żywnością.
- Produkty spożywcze myj gorącą wodą (np. ziemniaki).
- Żywność pakowaną próżniowo przemywaj gorącą wodą.
- Nie wkładaj do lodówki nieumytych warzyw ani owoców - wilgoć i niska temperatura to wymarzone środowisko dla koronawirusa.
- Pieczywo możesz wstawić do mikrofalówki.
- Owoce o grubej skórce (pomarańcze, cytryny, ale też np. jabłka i banany) oraz jajka sparz wrzątkiem.
- Potrawy gotuj min. 30 minut w temp. 70°C.
- Mięso nie może być surowe czy nie dopieczone: konieczne jest poddanie go obróbce cieplnej.
- Po wypakowaniu zakupów pamiętaj o dezynfekcji szafek i blatów kuchennych.
Według aktualnych dostępnych badań koronawirus może przeżyć:
- na stali - 48 godzin,
- na plastiku - 48 godzin (lub więcej),
- na papierze i kartonie - do 24 godzin,
- na miedzi - max. 4 godziny,
- na powierzchniach drewnianych, laminacie itp. - do ok. 3 godzin.
To cię zainteresuje: