Jak dezynfekować zakupy fot. Adobe Stock

Zrobiłaś zakupy? Zobacz, jak powinnaś dezynfekować produkty spożywcze

Bezpieczne robienie zakupów to jedno, a ich dezynfekcja - to drugie. Jak odkazić produkty spożywcze, by mieć pewność, że nie zaprosiliśmy do domu koronawirusa?
Edyta Liebert / 04.04.2020 05:56
Jak dezynfekować zakupy fot. Adobe Stock

Badania wykluczyły możliwość wnikania SARS-CoV-19 do żywności, ale dezynfekcja produktów jest jednym ze sposobów na ograniczenie ryzyka transmisji koronawirusa. Jego cząsteczki mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych i czekają, aż ktoś weźmie karton mleka do rąk, a potem rękę zbliży do ust.

Jak dezynfekować produkty spożywcze?

Z oczywistych względów nie przeciera się roztworami alkoholowymi żywności - owoców, warzyw czy np. kartonu mleka. Warto zastosować się do wytycznych WHO oraz postępować z rozwagą - zakupy w dobie epidemii powinnaś robić jak najrzadziej, w maseczce oraz rękawiczkach zwracając szczególną uwagę na poprawne zakładanie i zdejmowanie rękawiczek. Na zdolności wirusa do przetrwania wpływa m.in. temperatura otoczenia i wilgotność powietrza.

Żywność nie jest bezpośrednim zagrożeniem i nie powoduje zakażenia koronawirusem, ale spokojnie może przetrwać na powierzchni produktów spożywczych. W celu dezynfekcji żywności zaleca się jej mycie oraz poddawanie obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Ponadto zalecamy:

  • Wybieraj w sklepie produkty zafoliowane, ale zakupy pasuj do własnej, najlepiej nieplastikowej torby.
  • Po powrocie do domu możesz zdezynfekować produkty: przetrzyj plastikowe i kartonowe pojemniki domowym płynem do dezynfekcji
  • Nie zapominaj, by poprawnie myć ręce przed i po każdym kontakcie z żywnością.
  • Produkty spożywcze myj gorącą wodą (np. ziemniaki).
  • Żywność pakowaną próżniowo przemywaj gorącą wodą.
  • Nie wkładaj do lodówki nieumytych warzyw ani owoców - wilgoć i niska temperatura to wymarzone środowisko dla koronawirusa.
  • Pieczywo możesz wstawić do mikrofalówki.
  • Owoce o grubej skórce (pomarańcze, cytryny, ale też np. jabłka i banany) oraz jajka sparz wrzątkiem.
  • Potrawy gotuj min. 30 minut w temp. 70°C.
  • Mięso nie może być surowe czy nie dopieczone: konieczne jest poddanie go obróbce cieplnej.
  • Po wypakowaniu zakupów pamiętaj o dezynfekcji szafek i blatów kuchennych.

Według aktualnych dostępnych badań koronawirus może przeżyć:

  • na stali - 48 godzin,
  • na plastiku - 48 godzin (lub więcej),
  • na papierze i kartonie - do 24 godzin,
  • na miedzi - max. 4 godziny,
  • na powierzchniach drewnianych, laminacie itp. - do ok. 3 godzin.

To cię zainteresuje:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)