Świąteczna pierś z kaczki marynowana w syropie pomarańczowym - przepis

Mięso kaczki jest uważane za trudne - istnieje obawa, że mięso wyjdzie niedopieczone lub przeciwnie - zbyt twarde. Polecamy przepis na pierś z kaczki na Boże Narodzenie, która na pewno się uda!
/ 29.05.2019 14:59

Pierś z kaczki

Składniki:

  • 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
  • 100 ml Sunquicka Pomarańcza
  • 25 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 10 g szczypiorku
  • pomarańcze
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 cebula (czerwona)
  • 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
  • 25 ml syropu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego

Sposób przygotowania:

Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki. Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn. Piersi z kaczki zamarynować w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroić je na cienkie plastry. Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.

Źródło fotografii i materiału: Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Zobacz także: Jak przygotować kaczkę po chińsku?

Redakcja poleca

REKLAMA