Robimy wigilijne rarytasy z Podlasia

Kutia.
Podlasie jest rejonem wszelkich bogactw natury. Podstawą podlaskiej, wigilijnej wieczerzy jest serwowanie dań na bazie produktów pochodzących z własnych upraw: pszenicy, żyta, owsa oraz darów lasu. Takie są właśnie rarytasy z Podlasia.
/ 29.05.2019 15:26
Kutia.

Wieczerza wigilijna musi obowiązkowo składać się z dwunastu potraw. Podlasie jest regionem Polski, w którym ten zwyczaj jest restrykcyjnie przestrzegany, nie pozostając tylko pustą teorią. Wszyscy domownicy muszą nałożyć każdego dania na talerz, by zapewnić sobie i całej rodzinie szczęście przez cały rok.
Mówiąc o Wigilii na Podlasiu proponuję przepisy na postne potrawy, które cieszą się największą popularnością i prostotą wykonania.

Postne śniadanie - wigilijne racuchy

Ze względu na obowiązujący ścisły post w dniu Wigilii, Podlasianie przyrządzają drożdżowe racuszki, które są proste do wykonania, ale za to jakie smaczne. 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży
  • sól
  • cukier
  • garść rodzynek
  • olej
  • cukier puder

Zagniatamy ciasto z mąki, odrobiny ciepłej wody i drożdży. Dodajemy po szczypcie soli i cukru oraz opłukane rodzynki. Wyrabiamy drewnianą łyżką (ciasto powinno być rzadsze niż na drożdżówkę, o konsystencji śmietany). Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Łyżką np. do zupy zamoczoną w zimnej wodzie, nabieramy porcje ciasta i wykładamy je na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na rumiany kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Zobacz również : Jak przygotować łazanki z makiem?

Kutia - słodka i zdrowa moc pszenicy

Po takiej dawce energii każdy musi wytrzymać do wigilijnej kolacji, na której nie może zabraknąć tradycyjnej, podlaskiej potrawy jaką jest kutia. Kutia przybyła do nas z dawnej polskiej kuchni kresowej. Jest to słodka i zdrowa, najczęściej przygotowana z ziaren pszenicy, maku, miodu oraz suszonych bakalii.

Składniki:

  • 20dag ziaren pszenicy
  • 5dag maku 
  • kilka łyżek miodu pitnego 
  • 4 łyżki słodkiej śmietany

Bakalie:

  • 5dag obranych orzechów laskowych
  • 5dag orzechów włoskich 
  • 5dag rodzynek 
  • 5dag skórki pomarańczowej

Pszenicę dokładnie przebieramy, płuczemy i zalewamy wodą. Całość gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Gdy pszenica się gotuje, mak wsypujemy do osobnego garnka, zalewamy taką ilością wrzątku, aby całkiem go przykryła i gotujemy do momentu, aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Następnie zdejmujemy mak z ognia i przecedzamy przez sito, po czym mielimy przez maszynkę. Mieszamy miękką pszenicę z makiem, dodajemy całe orzechy laskowe, połówki orzechów włoskich, skórkę pomarańczy oraz rodzynki. Wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku śmietaną i miodem. Przykrywamy i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Tuż przed podaniem przekładamy kutię do innego naczynia i dekorujemy orzechami laskowymi.

Kutię można jeść na zimno lub na ciepło. Należy ją przechowywać w lodówce, albo zamrozić w pojemniku.

Duży pieróg- czyli wigilijny kulebiak

Kulebiak jest potrawą kuchni kresowej, podobnie jak kutia. Przypomina on swoim wyglądem dużego, pieczonego pieroga, który możemy nadziewać różnym farszem, podobnie jak pierogi. Jednak wigilijne nadzienie składa się najczęściej z kapusty oraz grzybów, którego przepis podaję poniżej.

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • jajko
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do blachy

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dokładnie mieszamy, następnie przykrywamy lnianą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy już wyrośnie (czas ok.30minut) wbijamy jajko, dodajemy pół łyżki cukru, sól do smaku i łyżkę stopionego (nie gorącego) masła. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Potem znowu przykrywamy i odstawiamy na jakieś 40 minut.

Teraz farsz:

  • główka kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 6 jaj na twardo
  • surowe jajko
  • sól, pieprz

Grzyby moczymy przez noc. Kapustę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, po czym mieszamy ją z kapustą. Całość dusimy około 10-15 minut. Grzyby gotujemy, siekamy i mieszamy z przestudzoną kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na 2 cm, nakładamy farsz. Zwijamy jak roladę. Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jakiem. Kulebiaka pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Podajemy do czerwonego barszczu.

Polecamy: Czerwony barszcz i tricki

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
REKLAMA