Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 1 czerwona papryka
- 5–6 gałązek szałwii
- 2–3 łyżki musztardy miodowej
- 4–5 łyżek oleju
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczki oczyść z błonek, opłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj musztardą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki pokrój polędwiczki w poprzek na grubsze kawałki. Plasterki boczku pokrój wzdłuż na cienkie paski. Kawałki polędwiczek obłóż z obu stron listkami szałwii i owiń paseczkami boczku.
- Oczyszczoną z pestek paprykę pokrój na kwadraty. Na metalowe szpadki do szaszłyków nabij w poprzek włókien kawałki polędwiczek, przekładając je kawałkami papryki.
- Gotowe szaszłyki z polędwiczek wieprzowych ułóż na tackach do grillowania i posmaruj olejem. Piecz około 30 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj olejem.