Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort z groszkami!
-
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie do piany dodaj roztrzepane żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
-
Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy około 20 cm i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
-
Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty.
-
Dolny i górny blat ciasta zostaw w całości.
-
W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy około 8 cm.
-
Górny, lekko wypukły, blat ciasta lekko wydrąż w środku.
-
Masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
-
Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj kremem.
-
Przykryj blatem z wyciętym otworem i posmaruj kremem.
-
Tak samo postępuj z trzecim blatem. Do środka wsyp groszki.
-
Posmaruj ciasto kremem i przykryj ostatnim blatem.
-
Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, udekoruj, odstaw do lodówki, by krem stężał.
Zobacz więcej przepisów na torty:
Tort z ajerkoniakiem - przepis
Tort bezowy z ananasem - przepis
Tort kokosowy - przepis
Jak zrobić tort z truskawkami?
Torty komunijne - najlepsze przepisy na torty na komunię