Tort z groszkami - przepis składniki i przygotowanie

Krem i kuszące groszki!
/ 09.05.2016 06:05
DRUKUJ PRZEPIS
Tort z groszkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 40 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na nadzienie i wierzch:

  • 50 dag błękitnych i białych groszków
  • cukrowe perełki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort z groszkami!

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie do piany dodaj roztrzepane żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
  2. Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy około 20 cm i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
  4. Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty.
  5. Dolny i górny blat ciasta zostaw w całości.
  6. W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy około 8 cm.
  7. Górny, lekko wypukły, blat ciasta lekko wydrąż w środku.
  8. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
  9. Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj kremem.
  10. Przykryj blatem z wyciętym otworem i posmaruj kremem.
  11. Tak samo postępuj z trzecim blatem. Do środka wsyp groszki.
  12. Posmaruj ciasto kremem i przykryj ostatnim blatem.
  13. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, udekoruj, odstaw do lodówki, by krem stężał.

Zobacz więcej przepisów na torty:

Tort z ajerkoniakiem - przepis
Tort bezowy z ananasem - przepis
Tort kokosowy - przepis
Jak zrobić tort z truskawkami?
Torty komunijne - najlepsze przepisy na torty na komunię

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA