Przygotowanie:
Szakszuka (shakshuka, dosłownie „wielki bałagan″) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej, popularne szczególnie w Turcji, Tunezji i Izraelu.
Szakszuka zawsze opiera się na pomidorach i jajkach - resztę składników można dodać wedle uznania. W naszym przepisie występuje z czarnymi oliwkami, fetą i świeżą kolendrą.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulkę w kostkę i podsmaż.
-
Dodaj czosnek i ziarna kuminu i smaż kolejne 2 minuty.
-
Wlej na patelnię pomidory z puszki (możesz je rozgnieść lub pokroić, ale nie jest to konieczne).
-
Gdy sos się nieco zredukuje, dodaj przekrojone na pół oliwki i, rozgarniając na boki sos, wbij jajka.
-
Dopraw całość solą i pieprzem.
-
Gdy jajka zetną się na spodzie, nakryj patelnię na 3-4 minuty, aby ścięły się również od góry.
-
Szakszukę podawaj z pokruszonym serem feta, świeżą kolendrą i bagietką.
Więcej przepisów na pyszne śniadania:
Przepis na omlet z warzywami
Przepis na jajecznicę z łososiem
Tosty z guacamole i jajkiem
Przepis na jajecznicę ze szpinakiem