Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z suszonymi grzybami!
-
Grzyby opłucz, przełóż do garnuszka, zalej letnią wodą i mocz przez 1-2 godziny.
-
Do mąki dodaj szczyptę soli.
-
Zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką, a po chwili wyrób energicznie elastyczne ciasto.
-
Przykryj ciasto zwilżoną ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
-
Namoczone grzyby gotuj, aż będą miękkie, odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
-
Połowę ciasta rozwałkuj bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymaj pod ściereczką).
-
Szklanką wycinaj kółeczka i kolejno na środku każdego placuszka układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i sklej dokładnie brzegi.
-
Czynność powtarzaj, aż składniki się wyczerpią.
-
Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
Sprawdź inne przepisy na pierogi: