Kociołek żeliwny
Kociołek żeliwny to najbardziej popularny typ naczynia przystosowanego do przygotowywania dań na ogniu. Produkowany jest z żeliwa o specjalnie dobranym składzie. Dzięki temu gotowane w nim potrawy zachowują swój jedyny w rodzaju smak. Co ważne, dusząc w kociołku żeliwnym, zanim włożymy do niego mięso i warzywa, powinnyśmy wyłożyć go liśćmi kapusty.Wówczas mamy pewność, że przygotowywane danie nie przyklei się do dna kociołka i dzięki temu nie przypali się. Co więcej, w kociołku możemy dusić potrawy dzięki dokręceniu pokrywy specjalnymi śrubami.
Kociołek żeliwny najczęściej posiada specjalne nóżki, które ułatwiają ustawienie go nad ogniem. W zestawie znajduje się również pokrywa. Najlepsze są kociołki, które nie były wcześniej czernione żadnymi chemicznymi substancjami. Taki nieczerniony kociołek przed użyciem należy wypalić w ogniu.
Jednym z rodzajów kociołka żeliwnego jest kociołek emaliowany. Pokryte emalią wnętrze tego garnka na ognisko zapobiega przywieraniu potraw do dna naczynia. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, choć niektórzy uważają, że zmienia się smak potraw przygotowywanych w ten sposób.