Ognisty kociołek z wieprzowiną - przepis

Kociołek z wieprzowiną - przepis fot. Fotolia
Do tej potrawy można dodać ziemniaki. Pokrojone w sporą kostkę smażymy na oleju razem z cebulą i papryką, a potem dusimy. Danie można też zabielić śmietaną.
/ 23.05.2013 16:20
Kociołek z wieprzowiną - przepis fot. Fotolia

Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 420 kcal

Składniki na 6 porcji kociołka z wieprzowiną:

  • 40 dag wieprzowej łopatki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • ostra papryczka chili
  • puszka groszku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • szczypta cynamonu
  • olej
  • przyprawa typu vegeta

Sposób wykonania:

  1. Na oleju zeszklij talarki cebuli i paski papryki. Na drugiej patelni podsmaż najpierw paski mięsa, a po tym plasterki pieczarek. Przełóż do cebuli, dodaj roztarty ząbek czosnku.
  2. Do składników na patelni dołóż koncentrat pomidorowy i posiekaną (bez nasionek, bo są bardzo palące) papryczkę chili, posyp 1/2 łyżeczki cukru, chwilę smaż mieszając. Następnie całość zalej bulionem, dokładnie wymieszaj, przykryj i duś około 25 min.
  3. Dodaj groszek razem z zalewą. Wymieszaj. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dolej jeszcze ok. szklankę wody. Przypraw solą, pieprzem, vegetą, cukrem, majerankiem i cynamonem. Razem duś jeszcze 10 min.
  4. Gotowe danie, czyli kociołek, podawaj posypane natką. Serwuj ze świeżym pieczywem (najlepiej bułką).

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA