POLECAMY

To powinnaś wiedzieć na temat blatów kuchennych, zanim kupisz do swojej kuchni

Często się brudzi, zalewa, stawiamy na nim gorące naczynia, może zostać zarysowany nożem. Blat kuchenny musi więc być trwały. I oczywiście ładny.
/ 3 miesiące temu
To powinnaś wiedzieć na temat blatów kuchennych, zanim kupisz do swojej kuchni fot. Adobe Stock
Blat kuchenny stanowi w kuchni dużą powierzchnię, która decyduje o urodzie kuchni prawie tak samo jak szafki kuchenne, czy podłoga. Trzeba go dopasować do stylu i kolorystyki kuchni. Bardzo trwałe są blaty granitowe, ale drogie. Równie trwałe i trochę tańsze są z konglomeratu. Przypominają kamień. Kolejną grupę stanowią blaty z drewna. Solidne, zawsze ładne. Najtańsze są blaty z płyt laminowanych. Warto wiedzieć, ze często z powodzeniem wytrzymują 15 lat. 

Blaty z kamienia naturalnego

Najwięcej jest blatów granitowych, ponieważ ten kamień jest twardy i nie nasiąkliwy. Odporny na ścieranie, wysoką temperaturę, na plamy. Do wyboru jest spora paleta odcieni i niepowtarzalne wzory. Taki blat jest inwestycją na wiele lat. Dodaje wnętrzu szyku i eleganckiego wyglądu. Niektórzy montują także blaty marmurowe. To kamień niezwykłej urody. Jest jednak miękki i nasiąkliwy, łatwo można go zaplamić. Dlatego takie blaty sprawdzą się raczej tylko w kuchniach, w których niewiele się gotuje. Orientacyjna cena blatu z kamienia grubości 3 cm: od 400 zł/mb. Zależy między innymi od gatunku kamienia.

Blaty z konglomeratu 

Są bardzo trwałe i bardzo eleganckie. Tak naprawdę to blaty na całe życie. Wcześniej zniszczą się szafki niż one. Są ciepłe w dotyku i trochę lżejsze niż prawdziwy kamień, bo powstają przez połączenie zmielonego kamienia, np. kwarcu, granitu lub marmuru z żywicami. Podobne do blatów z kamienia. Zaletą blatów z konglomeratu jest to, że można je łączyć bezspoinowo. Są odporne na wysoką temperaturę do 200° C, promieniowanie UV, ścieranie, zarysowania, uderzenia. Nie należy jednak stawiać na nich garnków bezpośrednio zdjętych z ognia.  Dostępne są w różnorodnej kolorystyce, mają ładny połysk. Najlepiej wybierać konglomeraty: granitowy lub kwarcowy. Są trwalsze od marmurowych i odporne na plamy. Na ogół ich grubość nie przekracza 3 cm, choć można je pogrubić za dopłatą. Ceny od ok. 350 zł/m kw.

Blat kuchenny z drewna 

Może być zrobiony z drewna litego lub klejone. Z gatunków krajowych  (najczęściej stosuje się dąb, buk, jesion) lub z gatunków egzotycznych  (np. teku, mahoniu, merbau, badi). Drewniane blaty kuchenne są eleganckie, ciepłe w dotyku i jeśli zostaną dobrze zakonserwowane, to będą trwałe. Jednak produkt stosowany do impregnacji musi mieć atest spożywczy, bo styka się z żywnością.  Raz na jakiś czas trzeba taki blat odświeżyć, szlifując powierzchnię drobnym papierem ściernym, a następnie impregnując ponownie. Wytrzymałość i cena takiego blatu zależy od gatunku drewna. Obecnie częściej niż lite drewno stosuje się klejone, bo takie nie ulega wypaczaniu się i pękaniu. Miewają różną grubość, najpopularniejsze są blaty grubości 3 – 4 cm. Cena za blat długości 3 mb od 350 do ok.700 zł. 

Blat kuchenny z laminatu

Właściwie z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Taki blat jest najtańszy. Laminat chroni przed nasiąkaniem i zaplamieniem, ale trzeba uważać, aby przy czyszczeniu nie ścierać powierzchni. Wtedy bowiem zaczyna ulegać zaplamieniu. Płyty laminiowane są dość odporne na wysokie temperatury, jednak gorących garnków, tuż po zdjęciu z ognia, lepiej na nich nie stawiać. Warto mieć podstawki pod gorące naczynia. Wzornictwo blatów z płyt laminowanych jest przeogromne. W jednym supermarkecie budowlanym można znaleźć nawet kilkaset takich blatów do wyboru. Mogą imitować różne drewna, rysunek różnych kamieni, wyglądać jak piasek na plaży. Są także gładkie, np. białe i w innych kolorach. Grubość jest różna; 28 mm, 38 mm i 50 mm. Ceny od ok. 70 zł/m.b.

Blat z płytek ceramicznych

Taki blat trzeba zrobić we własnym zakresie, zlecając wykonanie np. fachowcowi układającemu płytki ceramiczne. Najpierw na szafkach montuje się płytę wiórową i do niej przykleja gres lub glazurę, a następnie fuguje stosując fugę wodoodporną. Brzegi blatu z płytek ceramicznych trzeba wykończyć tak, aby nie były ostre, np. listwą aluminiową. Można także zastosować tzw. płytki stopnicowe, o krawędziach przedłużonych w dół.

Blaty z aluminium lub ze stali

Nie są zbyt popularne, ale we wnętrzach nowoczesnych, industrialnych spotyka się je. Najlepsza jest stal kwasoodporna, bo trwała, higieniczna i łatwa do mycia. Wadą jest to, że powierzchnia nie jest odporna na zarysowania, widoczne są także plamy i zacieki z wody.  

Jak dopasować blat do kuchni

Projektanci wnętrz radzą, aby wybierać blaty dość neutralne, wtedy porządkują przestrzeń. Kolorystyka powinna komponować się z meblami, płytkami, ścianami. Do białej kuchni zawsze pasuje blat drewniany. Do wiejskiej, prowansalskiej można dobrać blat z płytek ceramicznych ale także drewniany lub kamienny. Warto unikać mdłych połączeń, czyli wszystkich elementów utrzymanych w identycznej kolorystyce.  
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)