Projektując małą kuchnię warto wziąć pod uwagę kilka ważnych zasad, które sprawią, że kuchnia wyda się większa i pomogą uniknąć niewygody:
- Wybierz fronty szafek i szuflady bezuchwytowe lub z uchwytami wpuszczonymi. Nie będziesz się obijać o gałki.
- Górne szuflady zaplanuj w takich miejscach, byś mogła je wykorzystać jako dodatkowy blat roboczy. Wystarczy wysunąć szufladę i przykryć ją odpowiednio dużą deską, by np. zyskać miejsce do krojenia. Podobnie można wykorzystać zlew.
1
z
5
fot. Materiały prasowe
Biała kuchnia. Wiszące szafki mają szklane fronty, co sprawia, że wydają się lżejsze i przestronniejsze.
2
z
5
fot. Materiały prasowe
Jeśli zrezygnujesz z górnych szafek kuchnia wyda się większa. Możesz zastąpić je relingami.
3
z
5
fot. Materiały prasowe
Szary to kolor elegancki i uniwersalny. Świetnie komponuje się z białymi dodatkami. W małej kuchni warto postawić składany stół.
4
z
5
fot. Materiały prasowe
Roboczy stół z półkami pełni rolę dodatkowej, całkiem pojemnej szafki.
5
z
5
fot. Materiały prasowe
Lśniące jasne fronty rozświetlają niewielkie pomieszczenie i sprawiają, że wydaje się ono większe.
- Schodki, których używasz, by sięgnąć do górnych półek może służyć jako miejsce do siedzenia.
- Zrezygnuj z półek w szafkach stojących oraz wysokich i głębokich typu słupek. Wygodniejsze są szuflady i systemy cargo. Ułatwiają one wyjmowanie i wkładanie żywności i naczyń.
- Wykorzystaj miejsce pod szafkami. Zamiast cokołów warto zamontować płaskie szuflady i przechowywać w nich np. blaty do pieczenia.
-
Zagospodaruj przestrzeń miedzy blatem roboczym i szafkami wiszącymi. Zamontuj tam reling z haczykami na często używane akcesoria.
Zobacz też: - 5 zasad, które powinnaś wziąć pod uwagę projektując kuchnię
-
Prosty sposób na urządzenie małej kuchni