fot. Fotolia
1. Pojemniki pomogą utrzymać porządek w kuchni
Porozrywane opakowania po płatkach śniadaniowych, cukrze czy mące, z których regularnie rozsypuje się zawartość – każda z nas to zna. Zainwestuj w praktyczne pojemniki, które nie dość, że uporządkują Twoje zasoby, to będą ładnie wyglądać na półkach. W pojemnikach możesz trzymać wszystko, co sypkie – kawę, herbatę (również tą w torebkach), kakao, płatki śniadaniowe, mąkę, czy cukier.
2. Środki czyszczące na swoje miejsce
Wszystko, co służy do sprzątania, czyli środki czyszczące, gąbki i ściereczki, najlepiej trzymać pod zlewem. Poukładaj je w pojemniczkach i posegreguj w taki sposób, by móc łatwo sięgnąć po każdą rzecz. Pamiętaj o tym, by często prać ścierki i gąbki, które są świetnym środowiskiem do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Dziurawe i zużyte wyrzuć bez zastanowienia.
Zobacz także: Jak sprzątać kuchnię?
3. Porządkowanie sztućców
Opróżnij szufladę ze sztućcami, starannie ją umyj i wyposaż w specjalną wkładkę do sztućców, która rewelacyjnie pomaga w utrzymaniu porządku w szufladzie. Widelce, noże, łyżki, łyżeczki – wszystko wreszcie będzie miało swoje miejsce.
4. Przyprawy bez rozsypywania
Przechowywanie torebek z przyprawami sprawia najwięcej problemów, ponieważ wrzucone do szuflady łatwo się gniotą i drą, co utrudnia zachowanie ich należytej jakości. Najlepszym rozwiązaniem są pudełka – możesz wtedy poukładać przyprawy nawet alfabetycznie, co ułatwi ich wyszukiwanie. Natomiast przyprawy w pojemnikach trzymaj w obrotowym koszyku, który zawsze będzie w pobliżu kiedy będziesz przygotowywać potrawy.
5. Kącik dla każdego domownika
Każdy ma swoje ulubione przekąski, które będzie dużo łatwiej znaleźć jeśli podzielisz szafkę tak, by każdy z domowników miał swoją półkę. Kiedy poinformujesz członków rodziny o ich „kącikach”, zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
6. Kuchenne plastiki
Folie, worki plastikowe, papier śniadaniowy, woreczki do lodu – wszystko to trzymaj w jednej szufladzie, najlepiej w pobliżu lodówki. Eksperci radzą by pakować jedzenie jeszcze kiedy jest gorące, a nie kiedy już ostygnie.
7. Bieżące porządkowanie jedzenia
Owoce i warzywa wyłóż na tacę lub koszyk, dzięki czemu zyskasz dużo przestrzeni na blacie. Wyrzucaj stare jedzenie z lodówki regularnie, najlepiej raz w tygodniu przed większymi zakupami. Kiedy oczyszczasz lodówkę, nie zapomnij umyć półek. Gdy lodówka jest już pusta i czysta, podziel produkty na grupy. Zrób osobną półkę na napoje, mięso, nabiał i resztki z obiadów. Regularnie oczyszczaj też zamrażarkę!
Zobacz także: Jak przechowywać żywność w lodówce?
Jeśli zastosujesz się do powyższych rad, już nigdy więcej nie będziesz mieć problemu z odnalezieniem czegokolwiek. Mając porządek w każdej szafce, łatwo i szybko przygotujesz posiłki, a przebywanie w kuchni będzie samą przyjemnością.
Źródło: Wydawnictwo HELION SA / Septem.pl