Czasem zdarza się, że kupujemy lekko niedojrzałe banany, kiwi, mango lub pomidory. Czasem też hodujemy warzywa lub owoce w przydomowym ogródku i musimy je zerwać, pomimo że jeszcze do końca nie dojrzały. Istnieją jednak proste sposoby na to, aby przyspieszyć proces dojrzewania. Czasem wystarczy dosłownie kilka godzin!
Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców?
- Niedojrzałe warzywo lub owoc (np. pomidora) włóż do papierowej torby razem z dojrzałym jabłkiem. Pierwsze efekty zauważysz już po upływie 12 godzin!
- Niedojrzałe warzywo lub owoc umieść w papierowej torbie razem ze skórką od banana. Podobnie jak w poprzednim przypadku, pierwsze efekty będą widoczne już po upływie 12 godzin.
Powód jest prosty: mocno dojrzałe owoce wytwarzają coraz więcej etylenu, który z kolei wpływa na znacznie szybsze dojrzewanie sąsiadujących produktów.
Zobacz więcej video z poradami domowymi