Wiele z nas jest typowymi "zbieraczami", którzy mają w zwyczaju magazynować przedmioty. Ja na ogół myślę wtedy: "Muszę schować, to na pewno jeszcze kiedyś mi się przyda!". Niestety, taka postawa na ogół bywa... dosyć zgubna.
Prędzej czy później nie sposób nie utonąć w natłoku rozmaitych sprzętów i drobiazgów. Zatem... Co koniecznie powinnaś wyrzucić ze swojej kuchni?
1. Zapas torebek foliowych
Tak, przyznaję się bez bicia - ten problem mocno mnie dotyczy. Mam w kuchni całą stertę torebek i torebeczek, foliowych oraz papierowych. Oczywiście, część z nich naprawdę się przydaje, ale czy rzeczywiście są potrzebne w ilościach hurtowych? Mój zapas prawdopodobnie wystarczyłby jako kilkutygodniowe zaopatrzenie dla średniej wielkości marketu.
2. Nieużywane książki kucharskie
Nie oszukujmy się: nie każda książka kulinarna jest prawdziwą skarbnicą dobrych pomysłów. Ja przez kilka lat przechowywałam na półce np. potężną publikację pełną przepisów na dziczyznę, której nigdy w życiu nie przyrządzałam (i raczej pewnie nie przyrządzę...).
Nie jestem zwolenniczką wyrzucania niepotrzebnych książek, ale może znajdziesz kogoś, komu przydadzą się bardziej?
3. Magnesy
Pewnie, z większością z nich wiążą się cenne wspomnienia, ale idę o zakład że ogromna część magnesów wisząca na naszych lodówkach, to zwykłe śmieci. Te przywiezione z podróży lub otrzymane w prezencie stanowią cenną pamiątkę, ale te będące gratisami do zakupów niekoniecznie wyglądają efektownie.
4. Jedzenie w saszetkach
Mam na myśli np. zapakowane sosy, dołączane do posiłków, a także malutkie saszetki cukru otrzymywane wraz z kawą na wynos. Oczywiście, lepiej ich nie wyrzucać - idealnie byłoby po prostu szybko je zużywać. Magazynowanie zabronione!
5. Gąbki
Weź do ręki gąbkę, leżącą na twoim zlewozmywaku, a potem powąchaj. Jeśli czujesz jakikolwiek nieprzyjemny aromat, wyrzuć ją. To siedlisko groźnych bakterii. Niektórzy eksperci twierdzą, że gąbki należy wymieniać co tydzień - ja jednak zalecałabym wyparzanie jej wrzątkiem co kilka dni lub umieszczanie w mikrofalówce. Zmienić na nową najlepiej po 2-3 tygodniach.