Podstawą dobrze zaaranżowanego ogrodu są odpowiednio dobrane rośliny, charakteryzujące się wysokim poziomem dekoracyjności i atrakcyjności. Nasze ogrodowe rośliny mają poważne zadanie: muszą zachwycać, cieszyć oko wyjątkową barwą, wyrafinowanym kształtem oraz ciekawym ułożeniem.
Jednak nie możemy zapominać o trujących właściwościach niektórych roślin, które mogą stanowić poważne zagrożenie zarówno dla nas i naszych dzieci, ale rośliny trujące dla kotów i innych zwierząt domowych też nie należą do rzadkości. Bardzo ważne jest, aby przed zakupem kierować się nie tylko ich wyglądem, ale również niechlubnymi właściwościami.
Te szkodliwe substancje zawarte w roślinach mogą występować w różnym nasileniu. Trująca może być cała roślina lub poszczególne jej części - owoce lub nasiona. Występowanie tych substancji jest wynikiem znajdującego się w każdej roślinie specyficznego systemu obronnego roślin, które mają za zadanie pomóc jej przetrwać dzięki ochronie przed niechcianymi roślinożercami, chorobami czy też szkodnikami.
Ciemiernik
Ta zachwycająca swoim naturalnym wdziękiem roślina w rzeczywistości jest silnie trująca. Substancje szkodliwe znajdują się praktycznie w każdej części tej rośliny. Efektem zatrucia są:
- pieczenie w ustach,
- wymioty,
- zawroty głowy,
- drgawki.
Sok z ciemiernika działa silnie drażniąco na skórę, dlatego bardzo ważne jest, aby podczas prac pielęgnacyjnych w ogrodzie zakładać rękawice ochronne. Związki zawarte w roślinie są często składnikiem leków. Paradoksalnie - bezpośrednie jej spożycie grozi silnym zatruciem.
fot. Ciemiernik/Adobe Stock, Patrik Stedrak
Łubin
W zależności od odmiany, łubin może wykazywać właściwości lecznicze lub silnie trujące. Zatrucie następuje po spożyciu dużej ilości nasion.
Zatrucia łubinem są rzadkością, jednak mogą objawiać się silnymi bólami wątroby, żołądka oraz zmianami na skórze. Co ciekawe, jedna z odmian łubinu i jej nasion, ze względu na niską zawartość substancji toksycznych oraz niski indeks glikemicznych znajduje coraz szersze zastosowanie również w kuchni.
fot. Łubin/Adobe Stock, lyudmilka_n
Wawrzynek wilczełyko
Te niezwykle imponujące kwiaty o barwnych liściach i czerwonych owocach są niestety silnie trujące. Już samo dotknięcie rośliny powoduje zapalenie skóry. Wawrzynek wiłczełyko zawiera dafnetoksynę i mezereinę, po których spożyciu dochodzi do uszkodzenia nerek, centralnego systemu nerwowego i układu krążenia.
Kwiaty te kuszą charakterystycznym zapachem zbliżonym do hiacyntów. Mają na pozór smacznie wyglądające czerwone owoce, które (w ilości 10 sztuk) dla dziecka mogą być dawką śmiertelną. Pierwszymi objawami silnego zatrucia jest najczęściej:
- drętwienie ust,
- puchnięcie krtani, twarzy oraz warg,
- ślinotok,
- narastające trudności w połykaniu.
Następnie pojawiają się:
- bóle brzucha, głowy,
- odurzenie,
- skurcze,
- wymioty,
- krwawe biegunki.
Aż 30% zatruć tą rośliną prowadzi do śmierci.
fot. Wawrzynek wilczełyko/Adobe Stock, tamu
Bieluń
Bieluń to popularnie brzmiąca z nazwy roślina, zawierająca nie tylko silne związki trujące, ale równie substancje psychoaktywne, które w efekcie mogą powodować:
- halucynacje,
- omamy,
- senność,
- zdezorientowanie,
- rozszerzenie źrenic,
- przyśpieszenie oddechu,
- podwyższone temperatury,
- w skrajnych przypadkach również drgawki.
Każda część rośliny jest silnie trująca, jednak szczególnie niebezpieczne są jej nasiona. Już 10-15 sztuk może zakończyć się u dziecka śmiercią, dlatego absolutnie nie nadaje się do uprawy w miejscach dostępnych dla małych rączek.
fot. Bieluń/Adobe Stock, somkak
Tojad mocny
Tojad to jedna z najniebezpieczniejszych roślin. Na całe szczęście, ograniczająca swój zakres występowania do terenów Karpat oraz Gór Świętokrzyskich. Sam kontakt ze skórą może spowodować silne podrażnienie toksycznymi substancjami znajdującymi się w praktycznie każdej części tej rośliny i powodować tym samym ciężkie zatrucie.
Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się już po 20 minutach. W większych dawkach, konsumpcja grozi śmiercią. Nawet jedna kropla 0,01-procentowego wyciągu z tej rośliny powoduje silne znieczulenie języka, a zawarta w niej szkodliwa akonityna poraża ośrodek oddechowy i unerwienie serca. Fakt ten wykorzystywali nawet żołnierze w trakcie trwania II Wojny Światowej - zatruwając pociski jego wyciągiem.
fot. Tojad mocny/Adobe Stock, irina
Warto wiedzieć, jak wyglądają trujące rośliny w Polsce i jak rozpoznać zatrucie nimi. Niektóre z nich są niebezpieczne nawet bez bezpośredniego kontaktu, na przykład barszcz Sosnowskiego, który potrafi silnie poparzyć w gorący dzień nawet nieświadomych jego obecności przechodniów.
Treść została pierwotnie opublikowana 16.05.2013 r.
Czytaj także:
Krzewy podobne do bzu – rośliny kwitnące na liliowo: wisteria, budleja, lagerstremia
Łąka kwietna przy domu i w ogrodzie – raj nie tylko dla pszczół i motyli
Azalia ogrodowa – stanowisko, uprawa, pielęgnacja