Na TikToku pojawiło się mnóstwo filmików z tajemniczym warzywem o nazwie „zucchiolo”. Choć z wyglądu przypomina dynię lub melona, to w smaku jest chrupiące i orzeźwiające jak ogórek i cukinia.
Spis treści:
Czym jest Zucchiolo?
Zucchiolo to niezwykłe połączenie cukinii z ogórkiem, które w smaku jest dokładnie takie samo. Jego owalny i delikatnie spłaszczony kształt może przypominać niektórym niewielką dynię. Z pewnością od dyni odróżnia je wyjątkowo błyszcząca i jędrna tekstura. Natomiast wnętrze jest soczyste i chrupiące.
To innowacyjne warzywo ma jadalną skórkę i jest dostępne w trzech kolorach: jasnozielonym, ciemnozielonym i żółtym, przy czym ostatnia wersja jest najbardziej słodka. Może być ono uprawiane w Europie przez okrągły rok, a poza lodówką wytrzyma nawet do miesiąca.
Chociaż nazwa nowego produktu może kojarzyć się z Włochami, to odmiana została stworzona przez hiszpańskich hodowców. Co ciekawe, nazwę warzywa prawidłowo wymawia się „dzukiolo”.
Zucchiolo: wartości odżywcze
Twórcom zależało na połączeniu świeżych smaków obydwu roślin oraz utrzymaniu ich składników odżywczych. Okazało się, że warzywo jest łatwe w uprawie oraz odporne na choroby. Zawiera witaminy A, C, i K, a także minerały takie jak potas i magnez, które należy uzupełniać podczas upałów.
Dodatkowo Zucchiolo jest bogate w błonnik, który wspiera procesy trawienne. Posiada też niski indeks glikemiczny, więc pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków. Jest również bogate w przeciwutleniacze – polifenole, wapń, żelazo, jod, fosfor oraz sód.
Gdzie można kupić Zucchiolo?
Zucchiolo jest absolutną nowością na polskim rynku, ale bez problemu znajdziesz je w popularnych sieciach sklepów, takich jak np. Biedronka. Tam jedno warzywo kosztuje zaledwie cztery złote.
Na oficjalnej stronie rośliny można przeczytać, że połowa dochodów pochodzących z jej sprzedaży zostanie przeznaczona na badania hiszpańskiej fundacji Cellbitec, zajmującej się leczeniem nowotworów i chorób degeneracyjnych. Zatem kupując Zucchiolo wspierasz przy okazji szczytny cel.
Przepis na Zucchiolo
Zucchiolo jak najbardziej można spożywać na surowo. To doskonałe orzeźwienie w trakcie letnich dni, ponieważ jest niskokaloryczne, a przy okazji zdrowo nawodnione, tak jak ogórki.
Możesz dodać je również do sałatki, albo udekorować nim kanapki. Podobnie jak cukinia nadaje się do obróbki termicznej – smażenia, gotowania, pieczenia czy grillowania. Z powodzeniem przygotujesz z niego też takie dania jak zupy albo gulasze. Możesz przyrządzić z niego wegetariańską przekąskę i obtoczyć w jajku, bułce tartej, a następnie usmażyć tak, jak kotlety. Smacznego!
Czytaj także:
Ta malina ma nietypowy kolor, a jest pyszna i świetnie nadaje się do deserów. Mało kto zna jej właściwości
Skorzonera to mało znane, ale wartościowe warzywo. Zobacz, jak przygotować "zimowe szparagi"
Inflacja ominęła w tym roku nowalijki. To warzywo kupisz teraz za grosze. Wspomaga detoks organizmu