Tak przygotujesz domowy ukorzeniacz do roślin. Wykorzystaj składniki, które masz w domu

domowy ukorzeniacz fot. Adobe Stock, fascinadora
Domowe ukorzeniacze to naturalne, ekologiczne i skuteczne sposoby na wspomaganie procesu ukorzeniania roślin. Wykorzystując dostępne w domu składniki, takie jak cynamon, miód, ocet jabłkowy czy aloes, można stworzyć własne środki, które nie tylko przyspieszą wzrost korzeni, ale także zabezpieczą sadzonki przed chorobami.
/ 27.08.2024 05:25
domowy ukorzeniacz fot. Adobe Stock, fascinadora

Ukorzenianie to kluczowy etap rozmnażania roślin, zwłaszcza w przypadku rozmnażania wegetatywnego, gdzie nowe rośliny powstają z fragmentów rośliny macierzystej, takich jak sadzonki. W celu przyspieszenia i zwiększenia skuteczności tego procesu często stosuje się ukorzeniacze – substancje wspomagające rozwój korzeni.

Warto jednak wiedzieć, że wiele skutecznych ukorzeniaczy można przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując naturalne składniki.

Spis treści:

  1. Czym są ukorzeniacze i dlaczego warto z nich korzystać?
  2. Jak zrobić domowy ukorzeniacz do roślin?

Czym są ukorzeniacze i dlaczego warto z nich korzystać?

Ukorzeniacz to substancja, która wspomaga proces tworzenia się korzeni w roślinach, zwłaszcza przy rozmnażaniu przez sadzonki. Komercyjne ukorzeniacze często zawierają syntetyczne hormony roślinne, takie jak auksyny, które stymulują wzrost korzeni. Domowe ukorzeniacze natomiast bazują na naturalnych składnikach, które mają podobne działanie, ale są łagodniejsze dla roślin i bardziej ekologiczne.

Stosowanie domowych ukorzeniaczy ma sporo zalet:

  • naturalne składniki są biodegradowalne i nie szkodzą środowisku.
  • składniki do domowego ukorzeniacza są często dostępne w kuchni lub ogrodzie, co pozwala zaoszczędzić na zakupie gotowych produktów.
  • naturalne ukorzeniacze są łagodniejsze i minimalizują ryzyko uszkodzenia delikatnych sadzonek.

domowy ukorzeniacz do roślin

fot. Domowy ukorzeniacz do roślin/Adobe Stock, PohKim

Jak zrobić domowy ukorzeniacz do roślin?

Dzięki tym prostym i naturalnym metodom nawet początkujący ogrodnik może z powodzeniem rozmnażać swoje ulubione rośliny. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, stosując domowe ukorzeniacze, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim zawsze odcinaj zdrowe sadzonki z rośliny macierzystej, upewniając się, że mają co najmniej 2-3 węzły.

 W zależności od ukorzeniacza, namocz końcówki sadzonek w przygotowanym roztworze lub nałóż wybrany środek bezpośrednio przed sadzeniem. Gotowe sadzonki posadź w wilgotnej, dobrze przepuszczalnej glebie lub innym medium, takim jak wermikulit czy perlit.

Utrzymuj stałą wilgotność gleby, unikając jednak jej przelania. Utrzymuj sadzonki w ciepłym, jasnym miejscu, ale z dala od bezpośredniego nasłonecznienia.

Domowy ukorzeniacz z gałązek wierzby

Wierzba zawiera kwas salicylowy, który jest naturalnym stymulatorem wzrostu korzeni. Wykonanie ukorzeniacza z wierzby jest proste, a gałązki mogą być zarówno suche, jak i świeżo zebrane bądź odcięte i wciąż wilgotne.

Składniki:

  • Gałązki wierzby (świeże lub suche).

Sposób przygotowania:

  1. Potnij gałązki wierzby na małe kawałki przy pomocy ostrego sekatora lub nożyc ogrodowych.
  2. Umieścić tak przygotowane gałązki w słoju i zalej wrzątkiem w taki sposób, aby były one w całości przykryte.
  3. Pozostaw na 24-48 godzin, a następnie przecedź płyn przez sitko lub gazę.
  4. Otrzymany wyciąg można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
  5. Namocz sadzonki w wyciągu z wierzby na kilka godzin przed posadzeniem, aby pobudzić rozwój korzeni.

Domowy ukorzeniacz z cynamonu

Cynamon ma właściwości antyseptyczne, które pomagają chronić sadzonki przed chorobami i gniciem, a także stymuluje wzrost korzeni. Cynamon jest szczególnie polecany do ukorzeniania sadzonek roślin domowych i ogrodowych, które są podatne na choroby grzybowe.

Sposób przygotowania:

  1. Rozsyp sporą ilość cynamonu na ręczniku papierowym, a następnie świeżą sadzonkę obtocz w nim dokładnie.
  2. Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie otrzep delikatnie nadmiar cynamonu i tak przygotowaną sadzonkę wsadź bezpośrednio do ziemi.

Domowy ukorzeniacz z miodu

Miód, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, zapobiega gniciu sadzonek i wspomaga ich ukorzenianie.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 2 szklanki ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść dokładnie miód w ciepłej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy ukorzeniacz może być lekko letni.
  2. Namocz końcówki sadzonek w roztworze miodu na około 2-3 godziny przed posadzeniem.

jak zrobić domowy ukorzeniacz

fot. Domowy ukorzeniacz do roślin/Adobe Stock, Олег Мальшаков

Domowy ukorzeniacz z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest naturalnym stymulatorem wzrostu korzeni, ale należy go stosować ostrożnie, ponieważ w dużych ilościach może być szkodliwy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ocet z wodą, tworząc rozcieńczony roztwór.
  2. Zanurz końcówki sadzonek w roztworze na kilka minut przed posadzeniem.

Domowy ukorzeniacz z aloesu

Aloes jest znany ze swoich właściwości regeneracyjnych, co czyni go idealnym składnikiem do stymulowania wzrostu korzeni.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij żel z liścia aloesu.
  2. Możesz użyć go bezpośrednio lub rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody.
  3. Nałóż żel aloesowy na końcówki sadzonek przed posadzeniem.

Czytaj także:
Jak dbać o cięte kwiaty?
Nawóz ze skorupek jaj
Tych roślin nie podlewaj drożdżami

Redakcja poleca

REKLAMA