Projektowanie kuchni- podstawowe zasady funkcjonalnego projektu!

Masz pomysł na urządzenie swojej kuchni? Nie musisz zatrudniać projektanta - samodzielnie wykonasz projekt! O czym koniecznie musisz pamiętać, by nie popełnić błędu?
/ 29.02.2012 09:53

Dobrze urządzona kuchnia odwzajemnia się wygodą użytkowania przez wiele lat, bowiem kuchnię tak naprawdę projektujemy na ok. 25 lat.

Nie musisz polegać wyłącznie na gotowych projektach, ani też korzystać z usług projektanta - aby mieć wymarzoną kuchnię, wystarczy znać kilka najważniejszych zasad projektowania takiego pomieszczenia i mieć na nie pomysł!

Zanim zabierzesz się do aranżacji kuchni, zapoznaj się z najważniejszymi zasadami. 

Projektowanie kuchni - zrób to sam! 

Podstawą każdego udanego pomysłu jest odpowiednie przygotowanie teoretyczne. Pamiętaj, że projekt to najważniejszy element - od niego zależy powodzenie prac! Jeśli popełnisz błąd na tym etapie, cała praca pójdzie na marne...

Oto kilka najważniejszych kwestii, o których koniecznie musisz pamiętać, chcąc zaprojektować kuchnię! 

1. Podział na strefy 

Na samym początku kuchnię trzeba podzielić na strefy. Wyróżnia się pięć podstawowych: 

1. Zapasy

To miejsce, w którym przechowuje się żywność, taką jak chleb, mąki, kasze oraz produkty przechowywane w lodówce i zamrażarce.

Ponieważ gotowanie zaczynamy od wyjęcia potrzebnych rzeczy dobrze jest, gdy na początku ciągu roboczego znajduje się lodówka i szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Obok chłodziarki powinno być miejsce do wykładania zakupów i blat do obróbki wyjętych produktów.

2. Przechowywanie

To miejsce na przedmioty codziennego użytku, czyli szafki na naczynia, szklanki i sztućce.

3. Zmywanie

W tej strefie powinien znaleźć się zlewozmywak i zmywarka. Pod zlewem należy umieścić kosz na śmieci. W tym bowiem miejscu zbierać się będzie najwięcej odpadków. To doskonałe miejsce na przechowywanie środków czystości.

4. Przygotowywanie

To obszar prac kuchennych. Potrzebny jest tutaj blat, na którym będziemy przygotowywać potrawy do gotowania. Najczęściej jest to główna strefa pracy, dlatego blat nie powinien być krótszy niż 80 cm.

Jest to miejsce na różne naczynia, na przykład miski, sztućce robocze, deski do krojenia, oraz drobny sprzęt AGD (na przykład roboty kuchenne).

Tu należy umieścić na środki spożywcze potrzebne do przyrządzania potraw takie jak na przykład przyprawy, olej, ocet.

5. Gotowanie

Tutaj się znajdą kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia itp. Całość naszego ciągu roboczego powinien kończyć stolik lub blat, służący do odstawiania gotowych już dań.

39 pomysłów na aranżację nowoczesnej kuchni!

2. Zachowanie odpowiedniej kolejności prac

Błędem jest zakupywanie przed wykonaniem projektu urządzeń AGD, bowiem zwyczajnie mogą być zbyt szerokie, np. pomimo przekonania zmywarka o szerokości 60 cm może się nam nie zmieścić w kuchni. W jej miejscu dużo lepiej zdawać będzie egzamin zmywarka o szerokości 45 cm .

Nie kupujmy też płytek do kuchni zanim wybierzemy kolorystykę mebli kuchennych, gdyż mogą one nie pasować. Wnętrze powinno być zaplanowane kolorystycznie w całości.

Elektryka powinna być ściśle dopasowana do projektu, dlatego określenie gdzie i jakie gniazda należy zrobić musi wynikać z zaakceptowanej aranżacji kuchni.

Projekt kuchni - jak ustawiać meble? Pozostałe zasady

Idealny ciąg roboczy w kuchni to:

  • lodówka
  • zlewozmywak
  • płyta kuchenna
  • na końcu stół.

W tej kolejności powinniśmy ustawiać najważniejsze sprzęty w kuchni. Nie zawsze nasze pomieszczenia pozwalają na takie rozmieszczenie. Warto jednak trzymać się ściśle tych wytycznych

Ergonomiczne ustawienie mebli kuchennych powinno uwzględniać blaty robocze pomiędzy poszczególnymi sprzętami w kuchni.

Blat pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką ułatwia odstawianie naczyń podczas gotowania. Dużo łatwiej smaży się naleśniki, gdy po obu stronach kuchenki są blaty. Można bezpiecznie korzystać ze zlewu, nawet podczas smażenia, jeśli zachowana jest odpowiednia odległość między zlewozmywakiem i kuchenką.

Co na ściany w kuchni? Piękne i ponadczasowe płytki ścienne Opoczno cię zachwycą!

Dobrze jest, gdy koło lodówki znajduje się blat roboczy, pozwalający na położenie wyjętych produktów.

Umieszczenie kuchenki w rogu lub w przejściu utrudnia korzystanie z niej, a wystające uchwyty patelni mogą być przyczyną groźnych poparzeń.

Prawidłowa wysokość szafek dolnych to 85 - 90 cm . Wymiar ten jest uzależniony od wzrostu użytkowników. Wymiar 90 cm zalecany jest dla ludzi powyżej 185. Prawidłowe usytuowanie blatów, pozwoli uniknąć garbienia się przy przygotowaniu posiłków.

Wysokość blatów kuchennych wpływa na umieszczenie okna. Warto o tym pamiętać planując zamontowanie okna w nowo budowanym domu lub przy wymianie okna w istniejącym mieszkaniu. 

Jeśli chcemy aby blat kuchenny stanowił jednocześnie parapet, umieśćmy okno na wysokości 82 cm od ułożonej podłogi. Pozwoli nam to zrezygnować z parapetu, a na jego miejscu wpuścić blat w niszę okienną.

Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Aranżacje Wnętrz Vena Lublin
http://www.kuchnie-vena.pl

To także może ci się przydać!
Mała kuchnia? To nie problem! Zobacz, jak ją sprytnie zaaranżować!
Kuchnia z wyspą - co trzeba o niej wiedzieć?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
przydatne wskazówki, warto przeczytać