Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym charakteryzują się pozytywnym wpływem na zdrowie, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę. Powodują one mniejsze wydzielanie insuliny, nie prowadzą do niedocukrzenia i gwałtownych napadów głodu. Czy wiesz, które to produkty?

- Aleksandra Cichocka
Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?
Takie, których indeks glikemiczny (IG) jest mniejszy niż 55. Należą do nich przede wszystkim:
- surowe warzywa;
- ugotowane, ale nie rozgotowane rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica);
- orzechy i migdały;
- nasiona (np. sezamu i słonecznika);
- pestki dyni;
- siemię lniane;
- większość owoców (poza winogronami, melonami, arbuzami i bananami);
- mleko, jogurt, kefir, mleko zsiadłe, ser biały;
- tofu sojowe;
- nierozgotowane płatki owsiane oraz inne płatki pełnoziarniste (bez dodatku cukru i miodu);
- nierozgotowana kasza gryczana i jęczmienna;
- nierozgotowane spaghetti razowe;
- nierozgotowany makaron pełnoziarnisty (ugotowany na pół twardo – al dente);
- nierozgotowany ryż brązowy, paraboild, dziki;
- chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikel.
Dowiedz się więcej: Jak jeść, gdy mamy cukrzycę lub nadwagę?
Jak zmniejszyć IG posiłku zawierającego węglowodany?
Jest na to kilka sposobów. Po pierwsze, jedz produkty mieszane – takie, które (oprócz produktu węglowodanowego) dostarczają też białka (np. rybę, mięso, nabiał, jajko) i tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwę z oliwek). Są to bowiem produkty, które opóźniają proces trawienia.
Po drugie, dodawaj do posiłku produkty bogate w błonnik (np. surówki warzywne, orzechy, migdały, nasiona, siemię lniane).
Po czwarte, postaw na aktywność fizyczną. Staraj się każdego dnia biegać, jeździć na rowerze, ćwiczyć, spacerować, pływać itp. Pamiętaj, że u osób bardzo aktywnych fizycznie następuje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku niż u osób mało aktywnych fizycznie.
Po piąte, stosuj odpowiednie metody przygotowania posiłku, tj:
- gotuj tak, aby nie rozgotować;
- warzywa i owoce jedz na surowo – jeśli je gotujesz, to krótko i w małej ilości wody;
- unikaj przecierania, rozdrabniania, miksowania, robienia puree z warzyw i owoców (np. zup czy owoców w koktajlach mlecznych).
Polecamy: Encyklopedia zdrowia