Żywność GMO a tycie

Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) powszechnie uznawana jest za szkodliwą i wyniszczającą. Czy rzeczywiście jest niebezpieczna dla funkcjonowania naszego organizmu i jest przyczyną tycia społeczeństwa?
/ 25.06.2013 16:02

GMO

Czym jest GMO?

GMO to skrót od organizmów modyfikowanych genetycznie. Mamy tu na myśli zarówno rośliny jak i zwierzęta, poddawane trwałej zmianie i manipulacji genami. Działania tego typu są możliwe od roku 1969, kiedy odkryto enzymy restrykcyjne pozwalające na przecięcie genu w dowolnym punkcie i sztuczne łączenie nici DNA.  Należy zaznaczyć, że ta genetyczna modyfikacja jest technologią, która służy np. do tworzenia leków, ale wielki szum i kontrowersje wokół GMO z jakimi mamy ostatnio do czynienia dotyczą żywności GM, którą spożywamy na co dzień. Produkty wytworzone chemicznie, w laboratorium i dzięki konkretnej technologii nigdy nie zastąpią nam tych powstałych w środowisku naturalnym. Czy zagrażają jednak prawidłowemu funkcjonowaniu naszego organizmu?

Manipulacje genami organizmów mogą całkowicie zmienić naturalne cechy danego produktu, co może mieć niekorzystne konsekwencje dla ludzkiego organizmu. Osobami, które powinny unikać żywności genetycznie modyfikowanej są alergicy, ponieważ niektóre produkty o zmienionym genomie mogą okazać się dla nich uczulające. Na rynek wprowadzane są coraz częściej nowe odmiany genetycznie modyfikowanych pomidorów, kukurydzy, rzepaku, ziemniaków, buraków, czy ryżu – produktów, które spożywamy na co dzień. Jako zaletę w produkcji żywności GM uznaje się zmniejszenie zużycia środków chemicznych w rolnictwie, ponieważ jest bardziej odporna na chwasty czy pasożyty.

Zobacz także: GMO - problem czy nadzieja?

Badania pokazują, że osoby obawiające się nadwagi mogą być spokojne, jeśli chodzi o żywność GM. Produkty tego typu mają zazwyczaj zwiększoną ilość witamin i minerałów. Np. ryż GMO posiada podwyższoną zawartość witamy A i większe ilości beta – karotenu. Czasami jest także wzbogacany w żelazo, które jest dość trudno przyswajalne. Co ciekawe w żywności GMO występuje duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy nienasyconych, czyli omega-3, które są bardzo zdrowe i potrzebne w naszej codziennej diecie. Możemy je odnaleźć przede wszystkim w morskich rybach, a tych spożywanie podobno maleje. 

W obecnym czasie spotykamy wiele kontrowersji dotyczących tego, czy żywność GM nie powinna zostać radykalnie ograniczona, jeśli nie zupełnie wyeliminowana. Specjaliści i naukowcy z dziedziny żywienia stale prowadzą badania na temat potencjalnych zagrożeń jakie niesie ze sobą spożywanie tych produktów. Ich zdania są bardzo podzielone, ale w jednym są zgodni: żywność GMO nie jest żywnością naturalną.

Pozostaje nam zastanowić się, czy produkty te są dla nas zdrowe, czy tylko nieszkodliwe. Badania nie wykazały związku spożywania produktów zmienionych genetycznie z tyciem, ale należy pamiętać, że każdy organizm jest indywidualny, więc trudno jest stwierdzić, czy taka żywność dla wszystkich jest bezpieczna.