W diecie wątrobowej stosuje się tłuszcze lekkostrawne o niskim punkcie topnienia – masło, oliwa, olej słonecznikowy, śmietanka. Węglowodany podaje się w ilości uzupełniającej dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość soli mineralnych i witamin. Należy z niej wyłączyć pokarmy ciężkostrawne i wzdymające oraz używki i ostre przyprawy. Nie podaje się czosnku i cebuli. Ogranicza się pokarmy zawierające w większych ilościach kwas szczawiowy, jak szpinak, szczaw i rabarbar.
Bez tłuszczu
Posiłki podaje się ciepłe, często (np. pięć razy dziennie) i w mniejszych ilościach. Potraw zimnych spożywać nie wolno. Stosuje się potrawy gotowane w wodzie, na parze, pieczone w pergaminie, folii i duszone bez tłuszczu. Nie wolno podawać potraw smażonych. Potrawy przygotowuje się bez tłuszczu, a dozwoloną jego ilość dodaje się w postaci surowej do gotowych potraw. Sosy i zupy sporządza się na wywarach warzywnych. Potrawy podprawia się zawiesinami. Nie używa się zasmażek i śmietany. Dieta zawiera zwiększoną ilość odtłuszczonego mleka.
Zobacz też: Zheng - technika gotowania na parze
Produkty dozwolone
- Pieczywo - pszenne, czerstwe,
- mąka - pszenna, owsiana, pytlowa, ziemniaczana,
- makarony (drobne),
- kasza - manna, kukurydziana, pszenna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, tapioka, sago,
- mleko - w większych ilościach mleko zbierane, świeże lub kwaśne, lekko podgrzane, młody kefir,
- sery - chude twarogowe,
- jaja - białka i ewentualnie całe w ograniczonych ilościach,
- mięso - cielęcina, wołowina, konina, kura, kurczak, gołąb, królik, ozorek, serca, ewentualnie wątroba z drobiu, flaczki cielęce,
- ryby - dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, flądra i młody karp,
- wędliny - szynka, polędwica, parówki, kiełbasa z drobiu i cielęciny,
- masło - w ograniczonych ilościach, świeże i na surowo,
- śmietana - w bardzo ograniczonych ilościach, śmietanka,
- ziemniaki - gotowane w postaci puree,
- warzywa i owoce - pomidory, owoce jagodowe, cytrusy, owoce z dzikiej róży, marchew, dynia, koperek, sałata, seler, pietruszka, czarna rzodkiew, buraki, jabłka,
- cukier i słodycze - cukier, miód, marmolada, dżem bez pestek, syropy owocowe,
- przyprawy - koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, tarta skórka cytrynowa, kwas cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, chrzan własnej produkcji
Zobacz też: Planowanie diety w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Produkty zabronione
- Pieczywo razowe (świeże żytnie),
- kasza jaglana i gryczana,
- nabiał - mleko tłuste, sery żółte i topione, śmietana kwaśna,
- artykuły mięsne i wędliniarskie - wieprzowina, baranina, mięso z gęsi i kaczki, flaki wołowe, ryby (tłuste, marynowane, śledź, węgorz, łosoś, sardynki), konserwy, kiełbasa (tłusta, pikantna, pasztetowa), smalec i słonina, boczek,
- warzywa i owoce - kapusta, fasolka szparagowa, ogórek zielony, rzodkiewka, cebula, czosnek, pory, papryka, szczypiorek, warzywa suche, warzywa strączkowe, gruszki,
- przyprawy - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet, musztarda,
- kawa naturalna,
- napoje alkoholowe,
- czekolada.
Dowiedz się więcej o diecie wątrobowej z naszego forum medycznego.