Mleko – prawda i mity

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia
Z jednej strony słyszymy, że nie zaszkodzi nawet w nadmiarze. Z drugiej, że to biała śmierć, a teoria spiskowa truje nas płynem, który nie jest potrzebny dorosłym. Jak to w końcu jest z mlekiem? Potrzebujemy go czy nie? Które z tych opinii są mylne? Dietetyk rozprawi się z mitami.
/ 21.04.2011 15:13
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia

Picie mleka zmniejsza ryzyko osteoporozy

Prawda: Mleko i napoje mleczne są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Oprócz tego tłuszcz mleczny jest nośnikiem witaminy D, która sprzyja odkładaniu się wapnia w kościach.

W krajach o najwyższym spożyciu mleka jest największa zachorowalność na osteoporozę

Prawda: Ale nie jest to wina mleka tylko zachodniego stylu życia, czyli palenia papierosów, picia alkoholu, otyłości, braku ruchu, wysokiego spożycia soli, fosforu oraz tłuszczów nasyconych. Układ kostny zwiększa swoja masę i gęstość do ok. 30 roku życia. W tym czasie trzeba zażywać jak najwięcej ruchu, aby obciążane wysiłkiem kości wzmacniały się. Tłusta dieta, z nadmiarem sodu pochodzącego z soli oraz fosforu zawartego np. pod postacią kwasu ortofosforowego w coca-coli powoduje wypłukiwanie wapnia z kości. Dodatkowo picie alkoholu i palenie papierosów przyspiesza demineralizację układu kostnego.

Mleko powinny pić tylko dzieci

Fałsz: Dzieci szczególnie potrzebują wapnia, białka oraz witamin zawartych w mleku do budowy rosnącego organizmu. Jednak wapń jest usuwany z naszych kości i wbudowywany na nowo przez całe życie. Dzieje się tak pod wpływem hormonów: parathormonu i kalcytoniny. W okresie menopauzy stężenie hormonów ulega zachwianiu, dlatego ważne jest wysokie spożycie wapnia pochodzącego z mleka i napojów mlecznych.

W Polsce więcej osób ma alergię na truskawki niż na mleko

Prawda: Mleko jest najczęściej bardzo dobrze tolerowane przez ludzi. Alergia na mleko jest zjawiskiem rzadkim, dotyczy głównie dzieci i mija z wiekiem.

Polecamy: Alergia na mleko - Jak poradzić sobie w święta wielkanocne?

Dorośli nie trawią mleka

Fałsz: Większość dorosłych ludzi dobrze toleruje mleko. Niektórzy dorośli cierpią na niedobór lub brak enzymu, laktazy, który trawi laktozę do glukozy i galaktozy. Mówimy wtedy o nietolerancji laktozy objawiającej się bólami brzucha, wzdęciami i biegunki po spożyciu mleka. Jeśli obserwujesz u siebie podobne objawy zastąp mleko napojami fermentowanymi, które nie zawierają laktozy, a mają podobne do mleka prozdrowotne właściwości

Żaden inny gatunek nie pije mleka innego gatunku

Prawda: Racja, podobnie jak żaden inny gatunek nie je produktów zbożowych, gotowanego mięsa czy ryb oraz nie pije kawy i herbaty. Wzorując się na diecie nawet najbliższych nam genetycznie małp naczelnych, z pewnością nie zapewnimy sobie zdrowia. Budowa układu pokarmowego oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze są różne u poszczególnych zwierząt. Nie wszystko, co służy innym gatunkom jest dobre dla nas i odwrotnie.

Mleko wspomaga odchudzanie

Prawda: Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu pomaga spalać kalorie i zapobiega spadkowi masy mięśniowej podczas odchudzania.

Lepiej brać tabletki z wapniem lub jeść inne produkty zawierającej ten pierwiastek niż pić mleko

Fałsz: Wapń pochodzący z mleka i jego przetworów jest najlepiej przyswajany spośród występującego we wszystkich produktach żywnościowych. Kazeina oraz zasadowy odczyn mleka, sprzyja wchłanianiu się wapnia z przewodu pokarmowego, a witamina D uczestniczy we wbudowywaniu go w kości. W warzywach zawierających wapń np. fasoli, obecne są substancje antyodżywcze, takie jak błonnik czy saponiny, które blokują wchłanianie się tego pierwiastka. Wapń z tabletkach również jest bardzo słabo przyswajany, ze względu na zbyt niskie pH przewodu pokarmowego.

Czytaj też: Kiedy dziecko może pić mleko krowie?

Kazeina zawarta w mleku jest szkodliwa dla zdrowia

Fałsz: Jest to dość powszechna opinia, choć nie ma żadnych naukowych podstaw. 

Kazeina to białko mleka, bardzo wartościowe i wykorzystywane przez organizm jako materiał budulcowy. Ulega ono całkowitemu strawieniu do pojedynczych aminokwasów, które są następnie wchłaniane w przewodzie pokarmowym.

Mleko smakowe jest zdrowsze od soku

Prawda: Jeśli twoje dziecko akceptuje tylko słodkie napoje, możesz podsunąć mu mleko smakowe. Co prawda również zawiera cukry proste, ale jest bogate w białko, minerały i witaminy niezbędna do budowy młodego organizmu.

Nie trzeba gotować mleka UHT

Prawda: Mleko utrwalane za pomocą metody wysokich ciśnień (Ultra High Pressure) jest bezpieczne i pozbawione szkodliwych drobnoustrojów, dlatego można pić je bez wcześniejszego gotowania.

Mleko służy urodzie

Prawda: Mleko zawiera witaminę A, która jest silnym antyutleniaczem chroniącym skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Składniki mineralne takie jak cynk czy miedź wzmacniają włosy i paznokcie.

Mleko to jeden z najbogatszych w składni odżywcze produktów

Prawda: Mleko i przetwory mleczne są cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, oraz wapnia, a tekże fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, D oraz witamin z gr. B.

Polecamy serwis Zdrowe żywienie

Mleko zakwasza żołądek i powoduje zgagę

Fałsz: Mleko ma odczyn alkaliczny (zasadowy), dlatego neutralizuje kwaśny odczyn żołądka i jest wskazany przy nadkwasocie.

Autor: dietetyk Agnieszka Kopacz, Kalorynka.pl

Redakcja poleca

REKLAMA