Picie mleka zmniejsza ryzyko osteoporozy
Prawda: Mleko i napoje mleczne są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Oprócz tego tłuszcz mleczny jest nośnikiem witaminy D, która sprzyja odkładaniu się wapnia w kościach.
W krajach o najwyższym spożyciu mleka jest największa zachorowalność na osteoporozę
Prawda: Ale nie jest to wina mleka tylko zachodniego stylu życia, czyli palenia papierosów, picia alkoholu, otyłości, braku ruchu, wysokiego spożycia soli, fosforu oraz tłuszczów nasyconych. Układ kostny zwiększa swoja masę i gęstość do ok. 30 roku życia. W tym czasie trzeba zażywać jak najwięcej ruchu, aby obciążane wysiłkiem kości wzmacniały się. Tłusta dieta, z nadmiarem sodu pochodzącego z soli oraz fosforu zawartego np. pod postacią kwasu ortofosforowego w coca-coli powoduje wypłukiwanie wapnia z kości. Dodatkowo picie alkoholu i palenie papierosów przyspiesza demineralizację układu kostnego.
Mleko powinny pić tylko dzieci
Fałsz: Dzieci szczególnie potrzebują wapnia, białka oraz witamin zawartych w mleku do budowy rosnącego organizmu. Jednak wapń jest usuwany z naszych kości i wbudowywany na nowo przez całe życie. Dzieje się tak pod wpływem hormonów: parathormonu i kalcytoniny. W okresie menopauzy stężenie hormonów ulega zachwianiu, dlatego ważne jest wysokie spożycie wapnia pochodzącego z mleka i napojów mlecznych.
W Polsce więcej osób ma alergię na truskawki niż na mleko
Prawda: Mleko jest najczęściej bardzo dobrze tolerowane przez ludzi. Alergia na mleko jest zjawiskiem rzadkim, dotyczy głównie dzieci i mija z wiekiem.
Polecamy: Alergia na mleko - Jak poradzić sobie w święta wielkanocne?
Dorośli nie trawią mleka
Fałsz: Większość dorosłych ludzi dobrze toleruje mleko. Niektórzy dorośli cierpią na niedobór lub brak enzymu, laktazy, który trawi laktozę do glukozy i galaktozy. Mówimy wtedy o nietolerancji laktozy objawiającej się bólami brzucha, wzdęciami i biegunki po spożyciu mleka. Jeśli obserwujesz u siebie podobne objawy zastąp mleko napojami fermentowanymi, które nie zawierają laktozy, a mają podobne do mleka prozdrowotne właściwości
Żaden inny gatunek nie pije mleka innego gatunku
Prawda: Racja, podobnie jak żaden inny gatunek nie je produktów zbożowych, gotowanego mięsa czy ryb oraz nie pije kawy i herbaty. Wzorując się na diecie nawet najbliższych nam genetycznie małp naczelnych, z pewnością nie zapewnimy sobie zdrowia. Budowa układu pokarmowego oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze są różne u poszczególnych zwierząt. Nie wszystko, co służy innym gatunkom jest dobre dla nas i odwrotnie.
Mleko wspomaga odchudzanie
Prawda: Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu pomaga spalać kalorie i zapobiega spadkowi masy mięśniowej podczas odchudzania.
Lepiej brać tabletki z wapniem lub jeść inne produkty zawierającej ten pierwiastek niż pić mleko
Fałsz: Wapń pochodzący z mleka i jego przetworów jest najlepiej przyswajany spośród występującego we wszystkich produktach żywnościowych. Kazeina oraz zasadowy odczyn mleka, sprzyja wchłanianiu się wapnia z przewodu pokarmowego, a witamina D uczestniczy we wbudowywaniu go w kości. W warzywach zawierających wapń np. fasoli, obecne są substancje antyodżywcze, takie jak błonnik czy saponiny, które blokują wchłanianie się tego pierwiastka. Wapń z tabletkach również jest bardzo słabo przyswajany, ze względu na zbyt niskie pH przewodu pokarmowego.
Czytaj też: Kiedy dziecko może pić mleko krowie?
Kazeina zawarta w mleku jest szkodliwa dla zdrowia
Fałsz: Jest to dość powszechna opinia, choć nie ma żadnych naukowych podstaw.
Kazeina to białko mleka, bardzo wartościowe i wykorzystywane przez organizm jako materiał budulcowy. Ulega ono całkowitemu strawieniu do pojedynczych aminokwasów, które są następnie wchłaniane w przewodzie pokarmowym.
Mleko smakowe jest zdrowsze od soku
Prawda: Jeśli twoje dziecko akceptuje tylko słodkie napoje, możesz podsunąć mu mleko smakowe. Co prawda również zawiera cukry proste, ale jest bogate w białko, minerały i witaminy niezbędna do budowy młodego organizmu.
Nie trzeba gotować mleka UHT
Prawda: Mleko utrwalane za pomocą metody wysokich ciśnień (Ultra High Pressure) jest bezpieczne i pozbawione szkodliwych drobnoustrojów, dlatego można pić je bez wcześniejszego gotowania.
Mleko służy urodzie
Prawda: Mleko zawiera witaminę A, która jest silnym antyutleniaczem chroniącym skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Składniki mineralne takie jak cynk czy miedź wzmacniają włosy i paznokcie.
Mleko to jeden z najbogatszych w składni odżywcze produktów
Prawda: Mleko i przetwory mleczne są cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, oraz wapnia, a tekże fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, D oraz witamin z gr. B.
Polecamy serwis Zdrowe żywienie
Mleko zakwasza żołądek i powoduje zgagę
Fałsz: Mleko ma odczyn alkaliczny (zasadowy), dlatego neutralizuje kwaśny odczyn żołądka i jest wskazany przy nadkwasocie.
Autor: dietetyk Agnieszka Kopacz, Kalorynka.pl