Zielona herbata w profilaktyce chorób metabolicznych

W odróżnieniu od herbaty czarnej, proces produkcji zielonej herbaty nie zawiera etapu fermentacji. Efektem tego jest zachowanie większej ilości bioaktywnych związków w herbacie zielonej. Do najważniejszych jej składników należą flawonoidy: galusan epigalokatechiny, galusan epikatechiny, epikatechina. To właśnie przede wszystkim dzięki tym substancjom zawdzięczamy prozdrowotne właściwości zielonej herbaty.

Zielona herbata

Lecznicze działanie herbaty zielonej

  1. Zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu

Przeprowadzone badania dowiodły, że codzienne spożywanie zielonej herbaty przez okres roku, w ilości 120-600 ml napoju obniżyło ryzyko pojawienia się nadciśnienia aż o 46% w porównaniu z osobami, które spożywały jej ilości poniżej 120 ml. Spożycie ponad 600 ml herbaty redukowało zagrożenie nadciśnieniem o 65%.

  1. Profilaktyka miażdżycy

Dowiedziono, że bioaktywne składniki zawarte w zielonej herbacie ograniczają powstawanie zmian miażdżycowych poprzez hamowanie utleniania szkodliwych cząsteczek „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo wpływają one korzystnie na strukturę mięśni gładkich naczyń krwionośnych.

  1. Leczenie otyłości

Na podstawie licznych obserwacji dostrzeżono, że ludzie spożywający regularnie zieloną herbatę charakteryzują się niższą zawartością tkanki tłuszczowej oraz mniejszym obwodem talii i bioder, w odróżnieniu od osób jej nie spożywających.

  1. Właściwości przeciwnowotworowe

Zapobieganie powstawaniu nowotworów wynika z kilku mechanizmów zachodzących przy udziale obecnych w zielonej herbacie flawonoidów. Wspomniany wcześniej galusan epigalokatechiny zapobiega oksydacyjnym zmianom DNA, a także neutralizuje szkodliwe działanie nitrozoamin zawartych w dymie tytoniowym, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na raka płuc. Badania wskazują również na profilaktyczne właściwości zielonej herbaty w odniesieniu do raka prostaty, żołądka, przełyku, trzustki i jelita grubego. Istnieją również przesłanki wskazujące na zapobieganiu rozprzestrzeniania się nowotworu w organizmie wskutek ograniczania wzrostu naczyń krwionośnych odżywiających guz.

  1. Działanie pobudzające i uspokajające

Zielona herbata zawiera w swoim składzie szereg związków wpływających na działanie układu nerwowego. Należą do nich: teina, teofilina i teobromina.
W zależności od długości czasu parzenia herbaty uzyskamy efekt pobudzenia lub uspokojenia. Właściwości pobudzające będą mieć miejsce w przypadku krótkiego zaparzania liści (2-3 minuty), zaś uspokajające po przekroczeniu tego czasu.

  1. Obniżanie poziomu cukru we krwi

Wyniki wielu badań są zgodne – katechiny zawarte w zielonej herbacie wykazują zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Tym samym, zielona herbata jest produktem, który jeśli jest spożywany regularnie, może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Terapeutyczne działanie zielonej herbaty jest wielokierunkowe. Regularne jej spożywanie z pewnością obniży ryzyko powstawania niektórych chorób. Napój ten idealnie pasuje zarówno do śniadania, obiadu, kolacji, czy nawet deseru. Dlatego też warto postarać się, aby herbata ta była nieodłącznym elementem naszej zdrowej diety.

Zobacz także: Herbaty i zioła pomocne w odchudzaniu