Zalety nowalijek - poznaj 5 tajemnic

zalety nowalijek fot. Fotolia
Podpowiadamy, które z nowalijek powinnaś wybierać najczęściej i jakie właściwości zdrowotne odnajdziesz w poszczególnych z nich!
/ 26.06.2013 16:32
zalety nowalijek fot. Fotolia

1. Zalety nowalijek - Słodka marchewka

Warto jeść, bo... ma bardzo dużo prowitaminy A, która wzmacnia odporność, świetnie wpływa na skórę i rozwój wzroku. Wspomaga również pracę serca, nerek oraz ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu. Jest lekkostrawna i rzadko wywołuje uczulenie. Najlepsza jest karotka – krótka (5–6 cm) marchewka o zaokrąglonym końcu i słodkim smaku. Unikaj natomiast dużych marchwi – swój rozmiar zawdzięczają nawozom.

2. Zalety nowalijek - Krucha sałata

Warto jeść, bo... pobudza trawienie (zawiera bowiem dużo błonnika). Polecana jest też przy anemii, niedoborach witamin i składników mineralnych (są w niej cenne witaminy C, E, B, beta-karoten). Najzdrowsze są gatunki o ciemnych liściach.

3. Zalety nowalijek - Młoda kapusta

Warto jeść, bo... cała familia kapustnych (brokuły, brukselka, kalafior) to prawdziwa skarbnica witaminy C. Warzywa do niej należące chronią przed nowotworami, zawierają związki, które potrafią niszczyć niektóre grzyby i bakterie. Sprawdza się w surówkach i na ciepło – z koperkiem.

4. Zalety nowalijek - Chrupiąca rzodkiewka

Warto jeść, bo... podobnie jak cebula i czosnek zawiera naturalny roślinny antybiotyk zwany allicyną. Pomaga organizmowi zwalczać bakterie i działa przeciwwirusowo. Rzodkiewka ma dużo soli mineralnych i witamin. Kupując rzodkiewkę, zwracaj uwagę również na liście — powinny być jędrne, zielone i bez plam. Doskonale smakuje z twarożkiem lub utarta z jajkiem.

5. Zalety nowalijek - Fasolka szparagowa

Warto jeść, bo... jest dobrym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Najdelikatniejsze są cienkie strączki. Gotuj ją krótko, by nie straciła koloru i aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA