Kalarepki zapiekane z mięsnym farszem
Przygotowanie i pieczenie – 60 min.
1 porcja – ok. 160 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 kalarepki
- 1 cebulka
- olej
- 25 dag mielonej wołowiny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- po 1–2 łyżki tartej bułki i parmezanu
- sól
- pieprz
- Kalarepki umyj, zalej osolonym wrzątkiem, gotuj ok. 10 min. Ostudź, z każdej odkrój czapeczkę. Wydrąż środki, pozostawiając 1,5-cm ściankę. Wydrążony miąższ posiekaj.
- Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z posiekaną kalarepką. Dodaj mięso, mieszając przesmaż, dodaj koncentrat, podduś, przypraw, przestudź. Wymieszaj z jajkiem, tartą bułką i parmezanem, dopraw. 3. Farszem napełnij kalarepki, piecz ok. 20 min w temp. 200 st.C.
Makaron z szynką i szparagami
Przygotowanie – 30 min.
1 porcja – ok. 520 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag makaronu świderki lub penne
- pęczek zielonych szparagów
- 15 dag szynki
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- cukier
- Szparagi obierz poniżej główki, usuń zdrewniałe końce. Ugotuj je na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Osącz, pokrój na kawałki.
- Makaron ugotuj al dente, osącz. Szynkę pokrój w kawałeczki.
- Szparagi i szynkę przesmaż na maśle. Dodaj śmietanę, gotuj 3 min, dopraw. Wymieszaj z makaronem, posyp parmezanem.
Zupa jarzynowa z polentą
Przygotowanie – 50 min.
1 porcja – ok. 325 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag kaszy kukurydzianej
- 250 ml mleka
- 2 łyżki parmezanu
- 2 marchewki
- pietruszka
- 4 ziemniaki
- kawałek selera i kalafiora
- 3/4 szklanki groszku
- kostka rosołowa
- masło
- natka
- sól, pieprz
- Mleko i 200 ml wody wymieszaj, ugotuj w tym kaszę. Wymieszaj z solą i parmezanem, uformuj z ciasta kluski.
- Warzywa pokrój, wrzuć na 1,5 l wrzątku, dodaj kostkę, sól i pieprz. Ugotuj, dopraw, dodaj masło i kluski. Posyp natką.
Chrupiąca sałatka
Przygtowanie – 15 min.
1 porcja – ok. 260 kcal
Składniki na 2 porcje:
- mała główka sałaty masłowej
- pół ogórka sałatkowego
- kilka rzodkiewek
- puszka tuńczyka w oleju
- 1 ugotowane jajko
- 2 łyżki zielonych oliwek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Ogórek i rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki, wyłóż na sałatę. Połóż na nich kawałki tuńczyka, cząstki jajka i oliwki.
- Sałatkę posyp szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Skrop olejem z tuńczyka.