Łosoś zawiera dużo kwasów omega-3, które chronią przed przed cukrzycą, miażdżycą, nowotworami (jajników, prostaty, piersi, jelita grubego), a także depresją

Więcej omega-3 – większa odporność!

Spożywanie tłustej ryby co najmniej raz, ale nie więcej niż trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na wzmocnienie układu immunologicznego. Dowiedz się, dlaczego!
/ 21.12.2010 12:51
Łosoś zawiera dużo kwasów omega-3, które chronią przed przed cukrzycą, miażdżycą, nowotworami (jajników, prostaty, piersi, jelita grubego), a także depresją

Po co nam kwasy tłuszczowe omega-3?

Wysokotłuszczowa dieta może pogorszyć układ odpornościowy poprzez hamowanie działania limfocytów T. Tłuszcze nasycone (znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego i smażonych potrawach) mogą przyczynić się do chorób serca i tycia, a tłuszcze trans (znajdujące się w margarynach i wielu produktach cukierniczych) mogą przyczynić się do powstania w organizmie stanów zapalnych o niewielkim nasileniu, aczkolwiek przewlekłych.

Dlatego należy ograniczyć spożycie tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii, a tłuszcze nasycone mogą stanowić 5% – 10%. Pozostałe 20% – 25% kalorii należy pobierać z tłuszczów nienasyconych, takich jak olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, orzechy, awokado i nasiona.

Ponadto należy zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych i uwalniają układ odpornościowy, aby mógł walczyć z antygenami.

Czytaj także: Kwasy omega-3 - nie tylko na serce!

Wyniki badań

Dobroczynny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na serce został już dobrze udokumentowany. Występują one w tłustych rybach, takich jak makrela, sardynki, łosoś, pstrąg i świeży tuńczyk (nie z puszki). Ich korzystny wpływ na układ odpornościowy polega na tym, że stymulują one działanie białych krwinek atakujących bakterie.

Ostatnio przeprowadzone badania wykazały, że dzieci przyjmujące pół łyżeczki oleju lnianego dziennie cierpiały na mniej infekcji układu oddechowego i były one mniej ostre niż w przypadku dzieci nieprzyjmujących tego specyfiku. Dzieci te opuściły też mniej lekcji z powodu chorób.

Omega-3 w oleju lnianym

Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w oleju lnianym i tłustych rybach wzmacniają odporność poprzez zwiększenie aktywności fagocytów — białych krwinek pochłaniających bakterie. (Nasze prababcie wiedziały, co robią, kiedy namawiały do codziennego picia niesmacznego tranu z wątroby dorsza). Podstawowe kwasy tłuszczowe chronią też organizm przed uszkodzeniami w wyniku nadmiernej reakcji na infekcje.

Jeśli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz ryb, możesz zapewnić sobie spożycie tych niezbędnych składników odżywczych przez wprowadzenie do swojej diety oleju lnianego.

Jeden z prostych sposobów na spożywanie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 to dodanie 1 – 3 łyżeczek oleju lnianego do koktajlu owocowo-jogurtowego lub do sałatki albo innych potraw. Olej lniany traci swoje cenne właściwości po podgrzaniu, więc najlepiej spożywać go na zimno.

Polecamy: Kwasy omega-3 w leczeniu depresji

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.