Z wiekiem tracimy kolagen, a wraz z nim jędrną, gładką skórę i mocne stawy. Nie ma rady. Trzeba wspierać jego produkcję i dostarczać z zewnątrz wraz z dietą. Nie zawsze mamy ochotę na tłuste skórki kurczaka czy mięsne galarety, dlatego pojawia się pytanie, czy owoce i warzywa również mogą stanowić dla nas cenne źródło kolagenu. Odpowiadamy!
Spis treści:
- Rola kolagenu w organizmie. Gdzie występuje?
- Czy warzywa i owoce zawierają kolagen?
- Owoce i warzywa, które zwiększają produkcję kolagenu
- Co obniża ilość kolagenu w organizmie?
Rola kolagenu w organizmie. Gdzie występuje?
Kolagen jest głównym białkiem budulcowym występującym w różnych tkankach łącznych organizmu: skórze, kościach, ścięgnach i mięśniach, odpowiadającym za ich elastyczność i wytrzymałość. Stanowi 30% białka w całym organizmie. Dzięki niemu skóra jest jędrna, stawy i kości wytrzymałe, naczynia krwionośne elastyczne, a układ odpornościowy zdolny do walki z patogenami. Gdy brakuje kolagenu w organizmie, cierpi nasz układ krwionośny, struktury zapewniające stabilność ciała, słabnie odporność, pogarsza się kondycja skóry. Kolagen jest nam niezbędny.
Głównym jego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: wołowina, drób, wieprzowina (głównie kości, skóry i ścięgna, galarety), w mniejszym stopniu mięso ryb. Organizm potrafi też samodzielnie wytwarzać kolagen, ale niestety od 25 roku życia ten proces stopniowo zwalnia, aby po 60-tce praktycznie wstrzymać produkcję. Niezbędne jest zatem uzupełnienie tego związku. Czy owoce i warzywa stanowią dobre źródło kolagenu dla tych, którzy nie przepadają za mięsem?
Czytaj też: Objawy niedoboru kolagenu
Czy warzywa i owoce zawierają kolagen?
Warzywa i owoce nie zawierają w sobie kolagenu, gdyż jest to białko typowe dla tkanek pochodzenia zwierzęcego, co jednak nie oznacza, że surowce roślinne nie mają z kolagenem nic wspólnego. Ich udział jest niezbędny w diecie kolagenowej. Związki obecne w warzywach i owocach przyczyniają się nie tylko do wytwarzania kolagenu przez organizm, ale także do stabilizowania i wzmacniania jego struktury, oraz regeneracji. Stąd jedząc codziennie owoce i warzywa, zapewniamy sobie poprawę jędrności i elastyczności skóry oraz wsparcie dla całego ciała.
Owoce i warzywa, które zwiększają produkcję kolagenu
Owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ale mają ważny udział w tworzeniu tego białka - jest to zasługą zawartych w nich składników: głównie witaminy C i innych przeciwutleniaczy, miedzi, aminokwasów i związków siarkowych.
Owoce i warzywa bogate w witaminę C
Aby zwiększać produkcję kolagenu, należy wybierać owoce i warzywa bogate w przeciwutleniacze i witaminę C. Włączenie do codziennej diety tych roślin, wspiera naturalną produkcję kolagenu. Jak wiemy, niedobór witaminy C prowadzi do osłabienia włókien kolagenowych i wywołuje szkorbut. Charakterystyczne objawy to nieprawidłowy rozwój kości, utrudnione gojenie się ran czy osłabienie mięśni i stawów.
Witamina C odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu. Owoce i warzywa zwiększające kolagen w organizmie to te, które są bogate w kwas askorbinowy:
- owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty),
- owoce jagodowe (borówki, truskawki, maliny, aronia, porzeczka),
- kiwi,
- papryka (witamina C w papryce),
- pomidory,
- brokuły,
- ciemnozielone, liściaste warzywa (takie jak szpinak i jarmuż),
- natka pietruszki,
- ziemniaki.
Jeżeli potrzebujesz więcej przykładów produktów obfitujących w ten związek, poszukaj wśród najlepszych naturalnych źródeł witaminy C.
Owoce i warzywa bogate w przeciwutleniacze
Aby przyspieszyć produkcję kolagenu, sięgaj częściej po owoce i warzywa bogate w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty) są to związki neutralizujące w organizmie nadmiar wolnych rodników, zapobiegają chorobom, stanom zapalnym i spowalniają procesy starzenia się. Wolne rodniki w dużej ilości powodują stres oksydacyjny, przyczyniający się do uszkodzeń komórek ciała.
Najlepsze roślinne źródła przeciwutleniaczy to:
- aronia,
- jagody,
- maliny,
- rośliny strączkowe,
- kurkuma,
- kakao,
- cynamon,
- oregano,
- goździki,
- karczochy,
- orzechy pekan.
Do naturalnych przeciwutleniaczy należą niektóre witaminy, składniki mineralne, barwniki oraz inne związki występujące przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Dlatego jeżeli zależy ci na wzmocnieniu produkcji kolagenu, codziennie w twoim jadłospisie powinny pojawiać się różnorodne owoce i warzywa.
Czosnek i cebula
Aby zwiększyć produkcję kolagenu, warto też sięgać po czosnek i cebulę. Nie jest on wprawdzie źródłem tego białka budulcowego, ale badania pokazują, że obecne w nich związki siarkowe biorą udział w produkcji kolagenu i stabilizują jego strukturę. Specjaliści wskazują, że wyciąg z czosnku sprzyja regeneracji uszkodzonych włókien kolagenowych, a zatem cofa niekorzystne zmiany.
Rośliny bogate w miedź
Ważną grupą są też produkty roślinne bogate w miedź, pierwiastek, który aktywuje enzymy uczestniczące w syntezie kolagenu oraz wzmacnia strukturę tego białka, przez co jego cząsteczki są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Dobrym roślinnym źródłem miedzi są rośliny strączkowe, orzechy (zwłaszcza nerkowce, pekan, włoskie) i nasiona. Warto uwzględnić je w diecie kolagenowej.
Rośliny bogate w aminokwasy
Niektóre aminokwasy są kluczowe dla produkcji kolagenu. Polecanymi roślinnymi źródłami tych związków są:
- soja,
- rośliny strączkowe,
- siemię lniane,
- nasiona chia.
Co obniża ilość kolagenu w organizmie?
Pamiętaj, że dla zwiększenia produkcji kolagenu ważne jest też unikanie czynników, które przyspieszają degradację tego białka. Są to:
- palenie papierosów,
- przewlekły stres,
- brak snu,
- nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne,
- uboga w witaminy dieta,
- zanieczyszczenia środowiskowe.
Czytaj także:
Kolagen w proszku na skórę – jak działa i który wybrać, żeby zobaczyć najlepsze efekty?
Pijesz go na mocne stawy, włosy i paznokcie, ale nie wiesz, że może dawać poważne skutki uboczne. Taniej i zdrowiej jest jeść babciny rosół
Rosół kolagenowy to sekret zdrowia naszych babć. Zapewnia piękną skórę, zdrowe stawy i sprawne jelita. Jak go zrobić?