Jedz z myślą o konkretnym celu (odchudzaniu, zdrowym odżywianiu itp.). Wdróż poniższe zalecenia:
- Zapoznaj się z wartością kaloryczną i odżywczą konsumowanych przez siebie pokarmów.
- Skoncentruj się na pozytywnym myśleniu. Myśl: „Mogę jeść więcej pysznych owoców i warzyw”, a nie: „Muszę jeść mniej …”.
- Wyobrażaj sobie, że jedzenie z talerza znajduje się już w Twoim żołądku. Zadaj sobie pytania: „Czy chodzi mi o to, by rozepchać sobie żołądek po to, żeby zmieścić do niego więcej jedzenia?” i „Czy potrzebuję akurat w tej chwili tyle jedzenia?”.
- Nie spożywaj więcej niż trzech potraw przy jednym posiłku.
- Używaj przypraw w celu poprawienia smaku jedzenia. Pikantne jedzenie zwykle sprawia, że czujesz się bardziej syta.
- Przed posiłkiem wypij szklankę wody (0,17-0,2 l), a kolejne 0,1-0,15 l wypijaj w trakcie posiłku.
- Gorące napoje (herbata, kawa, rosół) sprawiają, że czujesz się bardziej syta niż po wypiciu zimnych płynów.
- Jeśli jesteś bardzo głodna, to nigdy nie jedz przed posiłkiem tłustych przekąsek. Zamiast tego wybierz zupę, sałatkę, gorącą herbatę albo ciepłe odtłuszczone mleko.
- Podczas posiłków zażywaj witaminy, po czym przez pół godziny unikaj kofeiny.
- Nawet nie myśl o wypadzie do bufetu.
- Kiedy odwiedzasz sklep spożywczy, to w konkretnym celu. Miej ze sobą listę wyliczającą, co masz kupić, i kupuj tylko te rzeczy, które figurują na tej liście.
- Warzywa: gotuj je na parze, opiekaj albo podsmażaj, bądź też jedz je na surowo lub w sałatkach.
- Do sałatek używaj sosów niezawierających tłuszczów albo sosów w spreju.
- Jedz powoli! Każdy kęs przeżuwaj przez dłuższy czas – prowadzi to do większego poczucia sytości.
- Licz każdą skonsumowaną kalorię – kiedy „zapominasz” o pewnych potrawach przy zliczaniu całkowitego spożycia, wyświadczasz tym sobie niedźwiedzią przysługę.
- Kalorie pochodzące z płynów gromadzą się szybko i niespostrzeżenie. Podchodź z umiarem do alkoholu, soków owocowych itd.
- Kupuj jedzenie najwyższej jakości: chude mięso, owoce, warzywa i produkty z pełnego ziarna. Jest ono trochę droższe, ale docenisz jego wartość, szczególnie gdy odkryjesz lepszy smak.
- Zioła i przyprawy mogą polepszać smak potraw, powodując, że poczujesz się syta/ syty mimo mniejszej liczby spożytych kalorii.
- Spróbuj czerpać swoją codzienną dawkę witamin i składników mineralnych prosto z jedzenia. Jeśli po analizie swojej diety okaże się, że nie zawiera ona należytej ilości składników odżywczych (zgodnie z zalecaną dawką dziennego spożycia), to poszukaj jakichś dobrych suplementów diety.
- Wybierając restaurację, poszukaj w internecie, by znaleźć taką, która pokazuje w menu skład serwowanych potraw. Jeśli zaplanujesz to z wyprzedzeniem, unikniesz jedzenia pod wpływem impulsu.
- Inna opcja to zasięgnięcie wiadomości na temat składu danej potrawy już po przybyciu do restauracji i przeanalizowanie uzyskanych informacji przed złożeniem zamówienia.
- Postaraj się unikać tłuszczów trans i nasyconych albo przynajmniej ogranicz ich spożycie do minimum.
Polecamy: Sprawdź kalorie w jedzeniu
Fragment pochodzi z książki "Bieganie i odchudzanie dla kobiet. Zdrowa i piękna każdego dnia"; Jeff i Barbara Galloway (Septem, 2012). Tytuł, lid pochodzą od redakcji.