Przepis na koktajl z antyoksydantem

Przepis na koktajl z antyoksydantem
Dzięki antyoksydantom możesz wzmocnić swoją odporność. W jaki sposób wzbogacić zwykły koktajl mleczny, aby stał się pełen potrzebnych organizmowi przeciwutleniaczy?
/ 26.11.2010 11:32
Przepis na koktajl z antyoksydantem

Koktajle mleczne i jogurty potraktuj szczyptą sproszkowanego białka serwatkowego, które ma nadzwyczajne własności pobudzające odporność.

Białko serwatkowe posiada zdumiewający zakres korzyści, z których większość z nas po prostu nie zdaje sobie sprawy. Nie tylko potrafi ono pomóc w odchudzaniu i poprawić stan układu sercowo-naczyniowego, lecz także wzmocnić układ odpornościowy i zwiększyć gęstość mineralną kości.

Niezwykła moc białka serwatkowego

Dodanie sproszkowanego białka serwatkowego do swojej diety to świetny sposób na pobudzenie odporności. Dzieje się tak dlatego, że białko to obfituje w aminokwas zwany cysteiną, który w organizmie przekształca się w glutation.

Glutation to potężny przeciwutleniacz, który wzmacnia komórki w walce przeciwko infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Największe stężenie białka serwatkowego znajdziemy w izolacie, który jest bardziej czysty - i trochę droższy - niż koncentrat.

Wzmocnij więc swój koktajl mleczny odrobiną serwatkowego proszku. Białka serwatkowe możesz też znaleźć gdzie indziej: w naturalnym jogurcie z żywymi kulturami bakterii. Przejrzysty płyn gromadzący się czasem na powierzchni jogurtu zawiera czyste białka serwatkowe, więc nie wylewaj go, tylko wymieszaj z resztą jogurtu.

Czytaj też: Armia przeciwutleniaczy na talerzu

Koktajl owocowy z dodatkiem białka serwatkowego

  • 125 g naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
  • 125 – 200 ml wody
  • 100 g jagód świeżych bądź mrożonych
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 miarka sproszkowanego białka serwatkowego
  • 2 lub 3 kostki lodu (niepotrzebne, jeśli korzystamy z owoców mrożonych)

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jogurt naturalny ze sproszkowaną serwatką

  • 1 miarka sproszkowanego białka serwatkowego
  • 125 g naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
  • pół łyżeczki miodu
  • posypka cynamonowa do ozdoby

Wymieszaj sproszkowaną serwatkę z jogurtem, dodaj miód, wierzch gotowego jogurtu ozdób posypką cynamonową.

Czytaj też: Oregano - zioło, które leczy

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA