Koktajle mleczne i jogurty potraktuj szczyptą sproszkowanego białka serwatkowego, które ma nadzwyczajne własności pobudzające odporność.
Białko serwatkowe posiada zdumiewający zakres korzyści, z których większość z nas po prostu nie zdaje sobie sprawy. Nie tylko potrafi ono pomóc w odchudzaniu i poprawić stan układu sercowo-naczyniowego, lecz także wzmocnić układ odpornościowy i zwiększyć gęstość mineralną kości.
Niezwykła moc białka serwatkowego
Dodanie sproszkowanego białka serwatkowego do swojej diety to świetny sposób na pobudzenie odporności. Dzieje się tak dlatego, że białko to obfituje w aminokwas zwany cysteiną, który w organizmie przekształca się w glutation.
Glutation to potężny przeciwutleniacz, który wzmacnia komórki w walce przeciwko infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Największe stężenie białka serwatkowego znajdziemy w izolacie, który jest bardziej czysty - i trochę droższy - niż koncentrat.
Wzmocnij więc swój koktajl mleczny odrobiną serwatkowego proszku. Białka serwatkowe możesz też znaleźć gdzie indziej: w naturalnym jogurcie z żywymi kulturami bakterii. Przejrzysty płyn gromadzący się czasem na powierzchni jogurtu zawiera czyste białka serwatkowe, więc nie wylewaj go, tylko wymieszaj z resztą jogurtu.
Czytaj też: Armia przeciwutleniaczy na talerzu
Koktajl owocowy z dodatkiem białka serwatkowego
- 125 g naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
- 125 – 200 ml wody
- 100 g jagód świeżych bądź mrożonych
- 1 średniej wielkości banan
- 1 miarka sproszkowanego białka serwatkowego
- 2 lub 3 kostki lodu (niepotrzebne, jeśli korzystamy z owoców mrożonych)
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jogurt naturalny ze sproszkowaną serwatką
- 1 miarka sproszkowanego białka serwatkowego
- 125 g naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
- pół łyżeczki miodu
- posypka cynamonowa do ozdoby
Wymieszaj sproszkowaną serwatkę z jogurtem, dodaj miód, wierzch gotowego jogurtu ozdób posypką cynamonową.
Czytaj też: Oregano - zioło, które leczy
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.