Poznaj wartość miodu gryczanego

Oprócz wielu wrzosowisk, nie zawsze wykorzystanych przez pszczoły, na terenie naszego kraju istnieją wielkie łany gryki. Gryka to jedna z wielu roślin nektarodajnych. Gryka zalicza się do grupy roślin zbożowych.
/ 05.12.2013 07:00

Oprócz wielu wrzosowisk, nie zawsze wykorzystanych przez pszczoły, na terenie naszego kraju istnieją wielkie łany gryki. Gryka to jedna z wielu roślin nektarodajnych. Gryka zalicza się do grupy roślin zbożowych. Istnieje kilka jej odmian między innymi Kora i Hruszowska. Pola z gryką to dobre pastwiska dla pszczół. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się smakiem miodu gryczanego. Dowiedz się jakie są charakterystyczne cechy miodu gryczanego. Poznaj jego zastosowanie.

Poznaj wartość miodu gryczanego

Przez wiele lat miód gryczany był niedoceniany i zaliczany do miodów trzeciego gatunku. Sprawcą tego przyporządkowania była ciemna barwa miodu. Obecnie wiadomo, że istnieje znaczna zależność pomiędzy kolorem miodu a obecnością w nim takich składników jak fosfor, żelazo lub magnez. Im miód ciemniejszy, tym więcej cennych składników zawiera. Im miód jaśniejszy tym mniej w nim np. soli mineralnych. Wiele osób spożywa miód gryczany zmieszany z innym jasnym miodem. Czyni tak z powodu tego, że gatunkowo czysty miód gryczany ma ostry smak i silny zapach.

Jeden kwiatek gryki jest zdolny do zapylenia przez pszczołę tylko przez 1 dzień. Jeśli nie dojdzie do zapylenia, obumiera i już nie wyda nasion.

Co zawiera miód gryczany?
Oprócz soli mineralnych miód gryczany zawiera składnik soku roślinnego gryki tzn. rutynę. Prawdopodobnie barwa miodu gryczanego wynika z obecności w nim właśnie znacznej ilości rutyny. Najwięcej rutyny zawierają kwiaty gryki. Rutyna to substancja, która warunkuje prawidłową elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Jako, że wiek jest jednym z czynników, który przyczynia się do zmian w naczyniach krwionośnych miód gryczany polecany jest starszym osobom. Niektórzy określają go jako miód starców. Miód gryczany dodatkowo jest bogaty w substancje, które wzmagają odporność a także wanad, krzem cynk i miedź.

Miód gryczany-dla kogo przeznaczony?

  • Miód gryczany ma szczególne zastosowanie w leczeniu nerwic i stanów ogólnego wyczerpania.
  • Zaleca się podawać go w przypadku niedokrwistości, szczególnie u dzieci. Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest przyswajane przez organizm w 100%. Badania wykazały, że dzieci, które przyjmowały miód miały więcej hemoglobiny niż wtedy, gdy miód nie był w ich jadłospisie.
  • Miód gryczany dobrze wpływa na pracę mózgu oraz odtruwa cały organizm.
  • Uważa się, że miód gryczany ma również działanie bakteriostatyczne i przeciwnowotworowe.
  • Miód pszczeli ma również zastosowanie w chorobach układu oddechowego gdyż działa przeciwzapalnie. Przy kaszlu spełnia funkcję środka łagodzącego i wykrztuśnego, który sprawia, że wydalanie flegmy jest łatwiejsze.
  • Miód pszczeli ma zastosowanie w przypadku wrzodów żołądka i nadkwasoty. Miód to pokarm łatwo przyswajalny.
  • By zapewnić właściwą perystaltykę jelit warto pić miód rozpuszczony w szklance letniej wody.

Pamiętaj!
Nie stosuj miodu jeśli masz nadwrażliwość na miód lub alergię pokarmową. W takim przypadku nawet niewielka ilość miodu może spowodować nudności, biegunkę lub wysypkę skórną a nawet wywołać skurcz oskrzeli.

Źródło ”Miodolecznictwo” M. Czekański, „Pszczoły i ludzie” I. Gumowska