fot. Fotolia
Do czego potrzebny jest potas?
Potas (K) jest pierwiastkiem, który znajduje się we wszystkich komórkach żywych organizmów i tym samym warunkuje ich funkcje życiowe. W związku z tym jego rola w organizmie człowieka jest nieoceniona. Pomaga on w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz we właściwym funkcjonowaniu układu mięśniowego. Szczególnie korzystnie wpływa na mięsień sercowy. Wspomaga także przewodnictwo impulsów nerwowych i dotlenia mózg. Ma to wpływ na poprawę procesów myślowych oraz koncentrację.
„Pierwiastek życia” odpowiada również za gospodarkę wodną organizmu. Ponadto bierze udział w procesie przemiany materii, usuwając jej zbędne produkty.
Zobacz także: Jakie są korzyści z ograniczenia sodu?
Objawy niedoboru potasu
Niedobór potasu objawia się przede wszystkim uciążliwymi skurczami mięśni, zaburzeniami pracy serca, a także nerek. Ważnym symptomem deficytu tego pierwiastka jest też nadciśnienie tętnicze, które może być przyczyną chorób serca i udaru mózgu.
Na niedobór potasu narażone są osoby przyjmujące leki moczopędne, gdyż wraz z moczem jest on wydalany z naszego organizmu. Pierwiastek ten tracimy również razem z potem. Dlatego jego niedobór może grozić osobom aktywnym fizycznie oraz przebywającym w gorącym i suchym klimacie.
Potasu ubywa z organizmu również w wyniku wymiotów i ostrych biegunek. Deficyty tego makroelementu występują także u osób starszych. Przyczyną niedoboru „pierwiastka życia” jest także nieodpowiednia – bogata w sól – dieta, w wyniku której do organizmu dostarczana jest zbyt duża ilość sodu w stosunku do potasu.
Gdzie szukać potasu i sodu?
Sód występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, np.:
- mleku,
- śmietanie,
- jajkach.
Zawiera go także – w znacznie większych ilościach – przetworzona żywność, taka jak wędliny, pasztety, słone przekąski, zupy w proszku, kostki bulionowe czy przyprawy typu jarzynka.
Najpopularniejszymi źródłami potasu w naszej diecie są:
- ziemniaki,
- banany,
- biała fasola,
- kapusta.
Bogate w ten pierwiastek są również pestki dyni, koncentrat pomidorowy, kakao sypkie i czekolada, orzechy ziemne i włoskie, morele suszone, natka pietruszki oraz kasza gryczana.
Źródło: Materiały prasowe Katelin+SR
Zobacz także: Dieta przyszłej mamy a płeć dziecka