Poradnik zakupowy: wybieramy tłuszcze i słodycze

Słodycze w diecie redukującej wagę powinny być całkowicie wykluczone
Wybrać masło czy margarynę? Ile kalorii powinna mieć zdrowa, słodka przekąska? Czy w diecie redukcyjnej w ogóle można sobie pozwolić na spożywanie słodyczy i tłuszczu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku. Dowiesz się z niego wszystkiego na temat tłuszczu i słodyczy.
/ 10.02.2011 11:26
Słodycze w diecie redukującej wagę powinny być całkowicie wykluczone

W każdej diecie ograniczającej podaż kalorii, restrykcja zawartości tłuszczów jest najważniejszym jej elementem. Tłuszcze wymienione wcześniej należą do grupy złych (antyzdrowotnych) i dobrych (prozdrowotnych). Wiedząc, że tłuszcze roślinne zawierają niezbędne tłuszcze, dostarczające nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonienasyconych i wielonienasyconych; ich wybór nie powinien stanowić żadnego problemu.

Najlepszymi tłuszczami, stosowanymi do przyrządzania sałatek, surówek i innych niesmażonych potraw, są: oliwa z oliwek, olej lniany, winogronowy, sezamowy i słonecznikowy. Do potraw smażonych i przyrządzanych w wyższych temperaturach, nadają się oleje z mniejszą zawartością kwasów tłuszczowych. Do tego typu potraw używa się oleju rzepakowego i uniwersalnego.

Zobacz również: Wybieramy produkty z grupy mlecznych

Wybór masła i margaryny podyktowany jest indywidualnymi preferencjami smakowymi. Jednak margaryna zazwyczaj dostarcza szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, więc jej skład powinien być kontrolowany pod względem zawartości tych kwasów tłuszczowych. Masło jest źródłem witaminy A, niezbędnej do prawidłowych procesów widzenia, odnowy naskórka, włosów i paznokci.

Słodycze w diecie redukującej wagę powinny być całkowicie wykluczone. W sklepach dostępne są przekąski niskokaloryczne i niskosłodzone, idealne dla osób, które w prowadzonej przez siebie diecie nie potrafią zrezygnować ze sporadycznego jedzenia słodyczy. Znów, urozmaicenie i umiar jest kluczem do osiągnięcia sukcesu – zmniejszenia wagi i polepszenia stanu zdrowia. Okazjonalne spożywanie słodkich przekąsek (raz w tygodniu) nie wpływa znacząco ani na wagę, ani na stosowaną dietę. 

Polecamy: Które przekąski są najzdrowsze?

Wprowadzając słodycze do diety, inne posiłki powinny ulec pewnym modyfikacjom. Na słodycze nie ma miejsca pomiędzy posiłkami, ani w godzinach popołudniowych i wieczornych. Posiłek powinien być wówczas zredukowany i ograniczony pod względem kalorii, tłuszczów i zawartości węglowodanów. Słodka przekąska powinna być mała i niskokaloryczna (do 100 kcal).

Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex

Redakcja poleca

REKLAMA