O czym warto wiedzieć walcząc z nowotworem

Co jeść, a czego nie w chorobie nowotworowej?
Zmagając się z nowotworem warto pamiętać o odpowiedniej diecie. Prawidłowo skomponowana będzie sprzymierzeńcem w walce o zdrowie.
/ 08.03.2010 09:23
Co jeść, a czego nie w chorobie nowotworowej?

Zalecenia dietetyczne w nowotworach:

1) Węglowodany powinny być jednym z ważniejszych źródeł energii (60-65%), również należy wziąć pod uwagę produkty bogate w błonnik. Należy ograniczyć produkty zawierające cukier rafinowany.
2) Lipidy powinny stanowić od 20% (w nowotworach hormonalnych, czyli rak piersi, jajników, prostaty) do 25% (w pozostałych nowotworach).
3) Białko powinno stanowić od 15 do 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego, 1,5-2,0g białka/kg n.m.c. (należyta masa ciała)/24h. Przede wszystkim korzystamy z takich produktów jak: mleko chude, przetwory mleczne, rośliny strączkowe. Ograniczamy białka pochodzenia zwierzęcego.
4) Woda 8-10 szklanek dziennie każda po 200ml płynów.
5) Dieta lekkostrawna, bogata w białko.

Zobacz: Jakie nowotwory pojawiają się najczęściej w starszym wieku?

Jakie mogą wystąpić zaburzenia w czasie choroby i podczas leczenia:

- niedożywienie spowodowane utratą łaknienia i trudnościami w przyjmowaniu pokarmów, biegunki oraz wymioty podczas radio- i chemioterapii
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej spowodowane wymiotami, wzrostem ciśnienia śródczaszkowego
- zmiana odczuwania smaku i powonienia również efekt uboczny chemio- i radioterapii
- zaburzenia tolerancji glukozy mogą się pojawić oraz zaburzenia przemiany żelaza (anemia lub żelazica)
- suchość jamy ustnej, kłopoty z przełykaniem, wynik działania środków chemioterapii
- zaparcia wywołane ograniczeniem napięcia mięśni
- odczuwanie smaku gorzkiego, metalicznego efekt uboczny chemioterapii
- brak apetytu spowodowane w chemioterapii (odczuwaniem smaku gorzkiego, metalicznego), podczas naświetlania (czasowe uszkodzenie kubków smakowych 40-60dni), infekcje.

Zobacz: Czy przyjmowanie aspiryny zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Menu przeciwrakowe na talerzu:

- otręby kukurydziane, owsiane, pszenne, ryżowe
- chude mleko i produkty mleczne, odtłuszczony jogurt, kefir
- jaja głównie żółtko
- pieczywo pszenne i razowe, brązowy ryż, razowy makaron, płatki owsiane
- pełnoziarniste produkty zbożowe np. kasze mało- i średnioziarniste (pszenne, jęczmienne, perłowe)
- chude ryby (dorsz, sandacz, leszcz, szczupak), owoce morza
- olej lniany, oliwa z oliwek, tran, olej słonecznikowy, sojowy, arachidonowy, masło roślinne
- chude mięso (cielęcina, wołowina, królik) gotowane lub duszone nie smażyć
- wędliny (chuda szynka, polędwica)
- niskosłodzone dżemy, marmolady, powidła
- stosować naturalne przyprawy by nadać charakter potrawą: ocet winny, cukier z trzciny cukrowej, cynamon, wanilia, koper, kminek, pietruszka, anyżek, cytryna, wszystkie zioła, nieoczyszczona sól morska
- wszystkie owoce i warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA