Sery żółte dostępne w polskich supermarketach w większości mają naprawdę dobry skład godny polecenia. W niektórych z nich obecne są azotany (np. azotan potasu) i te sery warto omijać z daleka. Mniej szkodliwe lub neutralne są dodatki: stabilizator chlorek wapnia i barwniki (annato i karotenoidy). Taki żółte sery znajdziesz bez trudu w każdym supermarkecie i sklepie. Ponieważ poprzeczka idealnego składu wśród serów żółtych, została postawiona bardzo wysoko, w zestawieniu serów żółtych z serii „na tropie dobrego składu” umieściłam tylko sery w plastrach o perfekcyjnym składzie bez żadnej skazy i zbędnego dodatku. Są zrobione tylko z mleka i podpuszczki, jedynym dodatkiem jest sól. Oto 10 żółtych serów z popularnych supermarketów, które spełniły te ścisłe kryteria. Kupuj je i podawaj rodzinie z czystym sumieniem.
Spis treści:
- Kryteria wyboru serów żółtych z dobrym składem
- Naturalny ser żółty z dobrym składem - przykłady produktów
- Tabela z podsumowaniem polecanych serów żółtych z dobrym składem
Kryteria wyboru serów żółtych z dobrym składem
W serii „na tropie dobrego składu” zawsze określam ściśle kryteria wyboru produktów, które trafią do zestawienia. Biała kiełbasa z dobrym składem i kabanosy z dobrym składem nie mogły zawierać azotanów, naturalne dżemy były dyskwalifikowane za obecność cukru.
W przypadku serów żółtych kryteria są bardzo ostre: w składzie sera, który otrzyma miejsce na liście, nie może być żadnego zbędnego, lub niekoniecznego dodatku. Dopuszczalne są jedynie: mleko i produkty mleczne, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego i sól.
Oto najczęstsze dodatki występujące w serach żółtych i ich wpływ na zdrowie:
- Chlorek wapnia (E509) – stabilizator bardzo popularny w żółtych serach, jest nieszkodliwy i nie wzbudza większych kontrowersji. Wzbogaca produkt w dodatkowy wapń.
- Barwnik annato (E160b) – stosowany w celu barwienia sera na żółty kolor, uznany za bezpieczny, jednak może powodować reakcje alergiczne.
- Karoteny (E160a) – naturalny barwnik wykorzystywany do podbicia koloru sera żółtego. Jest nieszkodliwy, jednak tuszuje naturalny kolor sera.
- Azotan potasu E252 – azotany to dodatki, które mogą przekształcać się w szkodliwe dla zdrowia azotyny i nitrozaminy, które w nadmiarze są rakotwórcze. Szczególnie ważne jest, by unikać ich podawania małym dzieciom.
Początkowo planowałam dopuszczenie serów z dodatkiem chlorku wapnia (to nieszkodliwy stabilizator, a wzbogaca ser w wapń). Po dokładnym przeglądnięciu sklepowych półek kilku największych supermarketów stwierdziłam jednak, że na rynku zaszła bardzo pozytywna zmiana i bez trudu można znaleźć sery o 100% czystym składzie, bez tego stabilizatora.
Unikaj wszelkich wyrobów seropodobnych z dodatkiem tłuszczu roślinnego, skrobi, mleka w proszku i zbędnych konserwantów.
Naturalny ser żółty z dobrym składem - przykłady produktów
Serenada - ser mleczny
- Skład: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej.
- Energia: 350 kcal
- Tłuszcz: 27 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 18 g
- Białko: 26 g
- Sól: 1,2 g
- Cena za kg: 50,30 zł
- Cena opakowania: ok. 6,7 zł/ 135 g
Ser mleczny marki Serenada to prosty, polski ser żółty w plastrach typu holenderskiego. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników. W stosunku do innych serów zestawienia ma niewysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu. Można podawać go dzieciom, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym i osobom starszym.
fot. Ser mleczny Serenada - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser Pilos BIO Mazdamer Organic
- Skład: pasteryzowane mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
- Energia: 353 kcal
- Tłuszcz: 26,7 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 17,3 g
- Sól: 1 g
- Białko: 28 g
- Cena za kilogram: 36 zł
- Cena opakowania: ok. 7,2 zł/ 200 g
Mazdamer formy Pilos to ser żółty dla osób poszukujących wysokiej jakości sera BIO, z ekologicznych składników. BIO mazdamer to organiczny ser podpuszczkowy dostępny na stałe w ofercie supermarketów Lidl. Jego cena jest bardzo atrakcyjna, choć to wybór BIO, to jeden z tańszych serów z zestawienia.
fot. Ser BIO Mazdamer Pilos - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Duński ser Arla Havarti
- Skład: mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna.
- Energia: 422 kcal
- Tłuszcz: 38 g
- Tłuszcze nasycone: 24 g
- Sól: 2 g
- Białko: 19 g
- Cena opakowania: ok.11zł/ 150 g
- Cena za kilogram: 72 zł
Ser żółty HAVARTI to duński ser marki Arla oznaczony unijnym znakiem PGI (Protected Geographical Indication), - Chronione Oznaczenie Geograficzne, wyróżniającym produkty szczególnie powiązane z regionem produkcji. To ser z dobrym składem, jednak jest dość tłusty i zawiera sporo soli. Warto spożywać go z umiarem. Ser Havarti występuje też w innych wersjach smakowych, np. z ostrymi papryczkami jalapeno. Jego minusem jest jednak dość wysoka cena w porównaniu z innymi serami z dobrym składem.
fot. Ser duński Arla Havarti - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser Pilos Mazdamer kremowy i aromatyczny
- Skład: mleko, sól, bakterie kwasu mlekowego.
- Energia: 370 kcal
- Tłuszcz: 29,8 g
- Tłuszcze nasycone: 20,6 g
- Sól: 1,49 g
- Białko: 24,4 g
- Cena opakowania: 5 zł/200 g
- Cena za kilogram: ok. 25 zł
Wspomniane już sery Mazdamer marki Pilos występują także w bardziej budżetowej wersji bez oznaczenia BIO. Ich skład także jest doskonały. Sery kupisz w stałej ofercie Lidla. Mazdamer występuje w dwóch wersjach smakowych: aromatycznej i kremowej. Różnią się smakiem, teksturą i nieznacznie także makroskładnikami. To najtańsze sery żółte z dobrym składem wyróżnione w tym zestawieniu!
fot. Ser Mazdamer Pilos aromatyczny/ Archiwum prywatne
- Skład: mleko, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego.
- Energia: 372 kcal
- Tłuszcz: 30 g
- Tłuszcze nasycone: 21 g
- Sól: 1,4 g
- Białko: 24 g
- Cena opakowania: 5 zł/ 200 g
- Cena za kilogram: ok. 25 zł
fot. Ser Plios Mazdamer kremowy - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser Cheddar Valley Spire
- Skład: mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
- Energia: 416 kcal
- Tłuszcz: 34,9 g
- Tłuszcze nasycone: 21,7 g
- Sól: 1,81 g
- Białko: 25,4 g
- Cena opakowania: 6,46 g/150 g
- Cena za kilogram: ok. 43 zł
Ser firmy Valley Spire to brytyjski cheddar z doskonałym składem. Wyprodukowany został w Wielkiej Brytanii. Powstał z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej, jest odpowiedni dla wegetarian, ale zawiera laktozę. To jeden z tańszych oryginalnych cheddarów z dobrym składem dostępnych na polskim rynku.
fot. Ser Cheddar Valley Spire - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser irlandzki Cheddar Auchan
- Skład: mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, sól, podpuszczka mikrobiologiczna.
- Energia: 390 kcal
- Tłuszcz: 32 g
- Tłuszcze nasycone: 20 g
- Sól: 1,9 g
- Białko: 26 g
- Cena opakowania: ok. 7 zł/ 150 g
- Cena za kilogram: ok. 45 zł
Kolejny ser cheddar w zestawieniu, tym razem biały cheddar irlandzki z Auchan. Wyróżnia go doskonały smak i świetny skład. Ser cheddar marki Auchan występuje też w żółtym kolorze, jednak zawartość barwników dyskwalifikuje tę wersję z zestawienia.
fot. Biały ser Cheddar irlandzki z Auchan - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser Polski z dziurami Mlekovita
- Skład: mleko, sól, kultury bakterii.
- Energia: 351 kcal
- Tłuszcz: 27 g
- Tłuszcze nasycone: 18 g
- Sól: 1,2 g
- Białko: 26 g
- Cena opakowania: ok. 6,5 zł/ 150 g
- Cena za kilogram: ok. 43 zł
Ser Polski z dziurami firmy Mlekovita to nieoficjalny zwycięzca w zestawieniu serów żółtych w plastrach z dobrym składem. Ma dosłownie 3 składniki, niewysoką (w porównaniu do innych serów żółtych) kaloryczność i zawartość tłuszczu. Do tego sera nie dodano za dużo soli: to też spora zaleta. Dodatkowym plusem jest pochodzenie sera: powstał z polskiego mleka. Nie odstrasza także cena Sera Polskiego.
fot. Ser polski Mlekovita - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Ser Dziugas
- Skład: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej.
- Energia: 357 kcal
- Tłuszcz: 25 g
- Tłuszcze nasycone: 17,8 g
- Sól: 2 g
- Białko: 33 g
- Cena opakowania: ok. 8,7 zł/ 150 g
- Cena za kilogram: 58 zł
Litewski twardy ser dojrzewający Dziugas też charakteryzuje się doskonałym składem. Ma niską jak na żółty ser zawartość tłuszczu, ale dość sporo soli. To ser żółty o najwyższej zawartości białka.
fot. Ser żółty z dobrym składem - Dziugas/ Archiwum prywatne
Sierpc ser Pikserki
- Skład: mleko, sól, kultury bakterii.
- Energia: 352 kcal
- Tłuszcz: 27 g
- Tłuszcze nasycone: 18 g
- Sól: 1,4 g
- Białko: 26 g
- Cena opakowania: ok. 6 zł/ 150 g
- Cena za kilogram: ok. 40 zł
Firma Sierpc produkuje dobrej jakości sery z dobrym składem, jednak wiele innych produktów zawiera dyskwalifikujący je z tego zestawiania chlorek wapnia. Dedykowany dzieciom ser żółty w plastrach serii "pikserki" nie zawiera żadnego zbędnego dodatku. To ser żółty idealny. Producent podaje na opakowaniu też zawartość wapnia (co nie jest obowiązkowe). 100 g sera dostarcza aż 800 mg wapnia. Wypatruj tych serów na sklepowych półkach, bo warto wprowadzić je do diety całej rodziny.
fot. Ser Sierpc Pikserki - ser żółty z dobrym składem/ Archiwum prywatne
Tabela z podsumowaniem polecanych serów żółtych z dobrym składem
Ser | Skład | Energia | Tłuszcz | Tłuszcz nasycony | Sól | Białko | Cena opakowania | Cena za kilogram |
Serenada - ser mleczny | mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej | 350 kcal | 27 g | 18 g | 1,2 g | 26 g | ok. 6,7 zł/ 135 g | 50,30 zł |
Ser Pilos BIO Mazdamer Organic | pasteryzowane mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej | 353 kcal | 26,7 g | 17,3 g | 1 g | 28 g | ok. 7,2 zł/ 200 g | 36 zł |
Duński ser Arla Havarti | mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna | 422 kcal | 38 g | 24 g | 2 g | 19 g | ok.11zł/ 150 g | 72 zł |
Ser Pilos Mazdamer aromatyczny | mleko, sól, bakterie kwasu mlekowego | 370 kcal | 29,8 g | 20,6 g | 1,49 g | 24,4 g | 5 zł/200 g | ok. 25 zł |
Ser Pilos Mazdamer kremowy | mleko, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego | 372 kcal | 30 g | 21 g | 1,4 g | 24 g | 5 zł/ 200 g | ok. 25 zł |
Ser Cheddar Valley Spire | mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej | 416 kcal | 34,9 g | 21,7 g | 1,81 g | 25,4 g | 6,46 g/150 g | ok. 43 zł |
Ser irlandzki Cheddar Auchan | mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, sól, podpuszczka mikrobiologiczna | 390 kcal | 32 g | 20 g | 1,9 g | 26 g | ok. 7 zł/ 150 g | ok. 45 zł |
Ser Polski z dziurami Mlekovita | mleko, sól, kultury bakterii | 351 kcal | 27 g | 18 g | 1,2 g | 26 g | ok. 6,5 zł/ 150 g | ok. 43 zł |
Ser Dziugas | mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej | 357 kcal | 25 g | 17,8 g | 2 g | 33 g | ok. 8,7 zł/ 150 g | 58 zł |
Sierpc ser Pikserki | mleko, sól, kultury bakterii | 352 kcal | 27 g | 18 g | 1,4 g | 26 g | ok. 6 zł/ 150 g | ok. 40 zł |
Czytaj także:
Na tropie dobrego składu: wybieramy kabanosy o dobrym składzie
Na tropie dobrego składu: wybieramy twaróg sernikowy w wiaderku bez dodatków – 10 propozycji
Na tropie dobrego składu: wybieramy 7 jogurtów pitnych bez cukru
Na tropie dobrego składu: wybieramy 8 zdrowych batonów owocowo-orzechowych