* Źródło witaminy C - w sztuce znajdziemy aż połowę dziennej dawki, której potrzebuje nasz organizm. Najwięcej znajduje się pod skórką, dlatego podczas obierania ziemniaków staraj się nie robić z nich geometrycznych dzieł sztuki
Wady:
* Sycą na krótko - po zjedzeniu gotowanych ziemniaków poziom cukru we krwi wzrasta tak szybko, jak szybko opada. Takie skoki glukozy sprawiają, że niemal natychmiast po zjedzeniu ziemniaków robimy się głodni
* Mogą zatruwać nasz organizm - zielone przebarwienia znajdujące się na ziemniakach mają w sobie szkodliwą substancję, która może powodować niestrawność, a nawet zatrucie
Makaron
Zalety:
* Ułatwia odchudzanie - najlepszy jest al dente, ponieważ na jego strawienie organizm musi poświęcić więcej czasu (i dlatego dłużej jesteśmy syci)
* Ma dużo błonnika - porcja razowego makaronu dostarcza aż 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik
* Szybki w przygotowaniu i tani
Wady:
* Zawiera gluten - dlatego nie mogą go jeść osoby chore na celiaklię
* Uwaga na podróbki - co jak co, ale makaron złej jakosci może kupić każdy. Pamiętajmy, że dobry jest ten robiony z pszenicy durum i dlatego sprawdzajmy jego skład na etykiecie