Ogórek jest warzywem, którym możemy bezkarnie sie objadać, bowiem dostarcza nam mniej kalorii, niż nasz organizm potrzebuje na jego strawienie. Ale na tym plusy się kończą - ogórek połączony z innymi warzywami wypłukuje z nich całą zawartość witaminy C! Dlatego jedz go, ale w samotności:)
* herbata + ciasto = strata witaminy B1
* ryby morskie + warzywa kapustne = utrata jodu z tranu
* cytryna + mocna herbata = rozwój Alzheimera
Zdaniem naukowców przez sok z cytryny nasz organizm przyswaja glin, który może mieć istotny wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
* jajka + ziemniaki = zahamowanie przyswajania żelaza i wapnia
* ryba + olej słonecznikowy = szybsze starzenie
Ryby morskie za sprawą obecności kwasów omega-3 stoją na straży młodości. Jednak ich połączenie z olejem słonecznikowym niszczy tę cudowną właściwość! Zawarte w oleju kwasy omega-6 tłumią ich korzystne działanie. Dlatego zamiast smażyć, ryby przygotowuj na parze. Będzie zdrowiej i tak samo smacznie.
* czerwone mięso + wino = ryzyko anemii
Wielu z nas do obiadu lubi napić się czerwonego wina. Jednak jego połączenie z czerwonym mięsem ogranicza wchłanianie cennego pierwiastka w nim zawartego, jakim jest żelazo. A brak żelaza może doprowadzić do anemii.
* ziemniaki + masło = zagrożenie dla figury
Choć oba produkty same w sobie nie są tuczące, ich połączenie staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Dlaczego? Bo po zjedzeniu ziemniaków trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny, a ta z kolei skłania komórki tłuszczowe do magazynowania energii, którą bez trudu znajdzie w masełku. W ten sposób tworzą się nowe komórki tłuszczowe.