Mięso dla alergików

Menu alergików niekoniecznie musi być okrojone z mięsa, jednak u osób wrażliwych na pewne pokarmy zaleca się zamienić popularne mięsa na takie, które są bezpieczniejsze. Zatem mięsa pewnych gatunków zwierząt zaleca się ograniczyć lub całkowicie wyeliminować, zamieniając je na inne źródła pełnowartościowego białka zwierzęcego.
/ 16.07.2013 16:58

Menu alergików niekoniecznie musi być okrojone z mięsa, jednak u osób wrażliwych na pewne pokarmy zaleca się zamienić popularne mięsa na takie, które są bezpieczniejsze. Zatem mięsa pewnych gatunków zwierząt zaleca się ograniczyć lub całkowicie wyeliminować, zamieniając je na inne źródła pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Alergia pokarmowa – w tym alergia na białka mięsa – zwykle dotyczy dzieci i ma mało specyficzne objawy, które raczej sugerują zatrucie. Zwykle są to:
- biegunka, wymioty, głośne przelewanie się w brzuchu, wzdęcia, kolki,
- świąd warg, nosa, gardła oraz wodnisty katar,
- pokrzywka na skórze lub inna wysypka,
- nawracające infekcje układu oddechowego,
- obrzęk dróg oddechowych i duszność,
- niedokrwistość, problemy ze snem, bóle głowy u dzieci starszych lub dorosłych.

Mięso dla alergików

Fot. Depositphotos

Jeśli zauważyliśmy u siebie podobne objawy lub też nasze dziecko doświadcza tych dolegliwości, trzeba udać się do lekarza (alergologa, pediatry w przypadku dzieci) i opowiedzieć mu o zaobserwowanych reakcjach organizmu na pokarm (np. mięso). Następnie zostaną wykonane testy alergiczne, które ujawnią alergeny na które jesteśmy wrażliwi. Wówczas lekarz zadecyduje jakie wdrożyć leczenie i zapewne poleci wyeliminowanie z diety uczulającego pokarmu (zwykle na okres miesiąca) i zastąpienie go jakimś innym. W kolejnym miesiącu pod kontrolą lekarza wprowadza się w małych ilościach ten sam pokarm do jadłospisu.
Zwykle alergia pokarmowa mija w miarę dorastania. Alergia na mięso pojawiająca się w późniejszym wieku może być uczuleniem na dodatki do pasz zwierząt (antybiotyki, hormony) lub konserwanty. Najwięcej takich alergenów znajduje się w skórze zwierząt np. kurczaki, kury.

Które gatunki mięsa są „hipoalergiczne”?

Mając w domu małego alergika rodzice muszą być świadomi zagrożeń płynących z lekceważenia zaleceń lekarskich. Zatem powinni zostać wyposażeni w niezbędną wiedzę co do żywienia swojego dziecka. Lekarz z pewnością udzieli wszelkich informacji.

Jeśli chodzi o alergię na mięso, trzeba wiedzieć, że „najbezpieczniejsze” mięsa pochodzą od: indyka, królika i jagnięcia. Przy czym warto podkreślić, że mięso z królika jest w tym przypadku najmniej uczulające. Niestety, gdy dziecko jest uczulone na sierść królika – może być również uczulone na jego mięso! Mięso indyka jest mięsem chudym, a jagnięcina jest bardziej pożywna, choć niezbyt popularna.

Oprócz wyżej wymienionych mięs w diecie alergików może zagościć więcej drobiu
np. mięso z gołębi lub przepiórek. Najlepiej gdy są one duszone, pieczone bądź też gotowane na parze. Nie zaleca się kupować zamarynowanych już mięs, gdyż przyprawy także mogą wywołać niepożądane reakcje.

Uwaga!
Mięsem, które uczula najbardziej jest wieprzowina, dlatego też nie powinny jej przyjmować dzieci poniżej pierwszego roku życia. Następnie alergizującym mięsem jest wołowina. Warto wiedzieć, że alergia pokarmowa na białka mleka krowiego może też sugerować alergie na mięso wołowe i cielęce.