Mięso - co warto o nim wiedzieć

kobieta z mięsem fot. Fotolia
Jest w nim tak dużo składników odżywczych, że trudno je czymkolwiek zastąpić. Zobacz, co powinnaś wiedzieć na temat mięsa!
/ 08.02.2013 12:53
kobieta z mięsem fot. Fotolia

Dlaczego mięso jest wartościowe?

Mięso zawiera w skoncentrowanej formie ważne dla organizmu składniki odżywcze, m.in.: 

Białko Główny budulec komórek organizmu. Jest pełnowartościowe, dobrze przyswajalne. Im chudsze mięso, tym ma więcej białka.
Żelazo Zapobiega anemii, zwiększa odporność na infekcje. Jego niedobory powodują problemy z koncentracją, uczeniem się. 
Cynk Ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność.
Witamina B1 i B6 Są potrzebne do prawidłowej przemiany węglowodanów i pracy układu nerwowego.
Witamina B12 Niezbędna dla wzrostu komórek całego organizmu, razem z kwasem foliowym bierze też udział w tworzeniu DNA, zapobiega niedokrwistości. 
Witamina PP (b3) Do prawidłowej pracy potrzebuje jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna do tworzenia niektórych hormonów.

Charakterystyka różnych gatunków mięsa

Białe gatunki (indyk, królik, kurczak) mają mało czerwonego barwnika, a więc są także chude. Choć są polecane przez dietetyków, nie oznacza to, że jedzenia wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny jest złe. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, które jest konieczne do produkcji czerwonych krwinek. Różne gatunki mięsa dostarczają innych ilości składników i mają różne zalety. Zobacz, jakie!

Królik Jest chudy, delikatny. Ma dość dużo białka w porównaniu do gęsi, indyka czy wieprzowiny. Zawiera mało tłuszczu, dużo witaminy B6 i najwięcej B12 ze wszystkich mięs. Rzadko alergizuje.

Kurczak Jest lekkostrawny, ma dużo białka. Przed gotowaniem czy pieczeniem trzeba zdjąć z niego skórę, która zawiera dużo tłuszczu. Jeśli to możliwe, warto kupować kurczaki wiejskie.

Indyk Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i bardzo mało tłuszczu. Najchudsza jest pierś z indyka.

Jagnięcina Jest delikatna, nietłusta. Jagnięcina rzadko powoduje alergię pokarmową.

Cielęcina Lekkostrawna, mało kaloryczna. Tak jak wołowinę i wieprzowinę zalicza się do tzw. mięs czerwonych, ale jest od nich delikatniejsza. W porównaniu do innych mięs ma stosunkowo dużo witaminy A. Cielęciny często nie mogą jeść dzieci z alergią na białka mleka krowiego.

Wołowina Ma trzy razy więcej żelaza i cynku niż np. kurczak. Często wołowiny nie mogą jeść dzieci z alergią na białka mleka.

Wieprzowina Jest ciężkostrawna, dość tłusta, ale zawiera sporo żelaza, cynku i najwięcej witaminy B1 ze wszystkich mięs. Alergicy dobrze ją tolerują. Schab, szynka są najchudsze.

Kaczka Mięso jest ciężkostrawne i kaloryczne, bo dość tłuste, ale również bogate w cenne składniki odżywcze.

Jak kupować mięso?

  • Kupuj mięso tylko w sklepach, nie na bazarach.
  • Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso.Nie kupuj gotowego mielonego – lepiej zmielić je w domu.
  • Dla dzieci wybieraj wędliny wysokiej jakości, np. szynkę, polędwicę oraz wędliny produkowane specjalnie dla nich.

Redakcja poleca

REKLAMA