Bogactwo majeranku
Majeranek, czyli Origanum Majorana, pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego. Jego zielone krzewy, o wysokości około 50 cm, charakteryzują się owalnymi i omszonymi listkami. Białe lub różowe kwiatostany pojawiają się około lipca.
Majeranek wchodzi w skład ziół prowansalskich oraz pieprzu ziołowego. Jest on często mylony z oregano, które nazywane jest nawet „dzikim majerankiem”.
Roślina ta, świeża czy suszona, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje do wszelkich rodzajów mięs, potraw z ziemniaków, dań jednogarnkowych, zup – szczególnie z warzywami strączkowymi, np. grochowej i fasolowej.
Polecamy: Lecznicze zioła chińskie
Herbata z majeranku stosowana jest w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, bezsenności, przeziębienia czy bólu głowy.
Co to jest tymianek?
Tymianek, Thymus vulgaris, pochodzi z południowej Europy. Co ciekawe, przyprawa ta wykorzystywana była już przez starożytnych Egipcjan i to nie tylko w celach kulinarnych, ale także w procesie mumifikacji ciał.
Do dnia dzisiejszego poznano ponad tysiąc gatunków i odmian tymianku, a wśród nich np. tymianek srebrny, kminkowy, złoty, cytrynowy, polny.
Tymianek leczy?
Roślinie tej przypisuje się także działanie lecznicze. Uważa się, że wpływa korzystnie na wszelkie dolegliwości związane z układem trawiennym. Tymianek wykazuje także działanie bakterio- i grzybobójcze, a jego wyciągi wchodzą w skład wielu środków wykrztuśnych.
Tymianek w kuchni
W przeciwieństwie do wielu innych rodzajów ziół, aromat i smak tymianku nie zmieniają się podczas gotowania. Można więc przyprawić nim danie jeszcze przed obróbką termiczną. Używany w kuchni świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, sałatkami i daniami warzywnymi. Może być także dodatkiem do niektórych deserów. Przykładem mogą być morele z winem i tymiankiem.
Sprawdź: Jak stosować zioła w kuchni?
Cząber i tymianek wchodzą w skład mieszanki ziołowej, jaką są zioła prowansalskie.
Przepis na ziołowe morele
Do ich przygotowania potrzebujemy moreli, łyżeczkę brązowego cukru, łyżeczkę cukru trzcinowego Demerara, listki z kilku gałązek tymianku, 2-3 łyżeczki słodkiego wina. Przekrojone owoce układamy na blasze, posypujemy brązowym cukrem, polewamy słodkim winem, znowu posypujemy cukrem (tym razem Demerara) i dekorujemy tymiankiem. Tak przygotowane morele wstawiamy do pieca o temperaturze 180 stopni na około 20 minut.
Morele można podać z niewielką ilością kwaśnej śmietanki.
Zobacz koniecznie - Vademecum ziół