Lecytyna sojowa – cudowny suplement czy produkt o nieudowodnionej skuteczności? Wszystko, co warto wiedzieć o lecytynie sojowej

lecytyna sojowa fot. Adobe Stock, teen00000
Lecytyna sojowa to substancja pozyskiwana z nasion soi. Sama lecytyna jest substancją naturalnie obecną w roślinach i zwierzętach. Pełni wiele ważnych funkcji, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Suplementy z lecytyną sojową stosowane są przede wszystkim jako wsparcie układu nerwowego oraz układu pokarmowego. Niestety działania przypisywane tym preparatom nie zostały ostatecznie potwierdzone badaniami naukowymi.
Ewa Cwil / 05.01.2024 06:10
lecytyna sojowa fot. Adobe Stock, teen00000

Lecytyna sojowa znana jest przede wszystkim jako suplement diety polecany w stanach podwyższonego wysiłku intelektualnego i fizycznego, ale też jako wsparcie leczenia wielu chorób. Substancja ta stosowana jest też jako dodatek do żywności, który pozwala niskim kosztem poprawiać właściwości produktów.

Spis treści:

  1. Lecytyna sojowa – co to?
  2. Właściwości lecytyny sojowej
  3. Czy lecytyna sojowa jest zdrowa?
  4. Lecytyna sojowa – skutki uboczne

Lecytyna sojowa – co to?

Lecytyna sojowa to substancja zawierająca mieszankę fosfolipidów pochodzących z soi. Głównym składnikiem lecytyny sojowej jest fosfatydylocholina, która jest rodzajem fosfolipidu. Fosfolipidy są budulcem błon komórkowych. Najwięcej lecytyny jest w tkance nerwowej, w tym w mózgu oraz w szpiku kostnym.

Lecytyna sojowa jest stosowana jako dodatek do żywności, ale jest też dostępna jako suplement diety dostarczający fosfatydylocholiny. Często reklamowana jest jako korzystna dla układu nerwowego, mózgu i układu trawiennego.

Zalecana dawka lecytyny to 1200 mg dziennie przez 3-4 miesiące. Efektów działania nie widać od razu, ale podobno dopiero po tygodniach regularnego stosowania. Często w suplementach znajdują się dodatkowe substancje, np. witaminy z grupy B, które dodatkowo mają zwiększyć skuteczność działania lecytyny.

Warto zaznaczyć, że niektórzy ludzie unikają produktów zawierających lecytynę sojową ze względu na alergię na soję lub z obaw o genetycznie modyfikowane organizmy (GMO), ponieważ soja jest często uprawiana w formie modyfikowanej genetycznie. Dlatego też, przed użyciem suplementów zawierających lecytynę sojową, warto sprawdzić skład produktu i skonsultować się z lekarzem.

Naturalnie lecytyna znajduje się w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jej źródła to:

  • jaja,
  • ryby,
  • wątróbka z kurczaka,
  • mięso wieprzowe,
  • mleko,
  • sery,
  • jogurty,
  • soja,
  • orzechy,
  • awokado,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • rośliny strączkowe.

Właściwości lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa jest szeroko używana w przemyśle spożywczym jako emulgator. Pomaga łączyć ze sobą substancje, które zwykle nie mieszałyby się ze sobą, np. olej i woda. Działa również zmiękczająco i poprawia konsystencję wielu produktów spożywczych (margaryny, czekolady, a także wypieków). Oznacza się ją symbolem E322. Innym wykorzystaniem lecytyny sojowej jest jej zastosowanie w medycynie i suplementacji diety.

Lecytyna sojowa zawiera cholinę, która:

  • ogranicza gromadzenie się cholesterolu,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i chroni wątrobę,
  • poprawia kondycję psychiczną,
  • zapobiega depresji.

Lecytyna bierze także udział w:

  • procesach metabolicznych,
  • chroni ściany żołądka,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • zwiększa wytrzymałość mięśni,
  • buduje osłonki nerwów,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Czy lecytyna sojowa jest zdrowafot. Czy lecytyna sojowa jest zdrowa/ Adobe Stock, teen00000

Czy lecytyna sojowa jest zdrowa?

Sama lecytyna sojowa jest korzystnym dla zdrowia uzupełnieniem diety. Ewentualne działania niepożądane związane z jej spożyciem (piszemy o nich niżej) raczej nie są skutkiem działania samej lecytyny.

Za bezpieczne u większości osób uznano stosowanie lecytyny w dawkach do 6 g dziennie przez 3 miesiące.

Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto starać się o to, by organizm miał do niej dostęp. Można tego dokonać stosując prawidłowy sposób żywienia – suplementacja lecytyna sojową nie jest niezbędna.

Lecytyna sojowa: na co pomaga?

W medycynie lecytynę sojową stosuje się w wielu dolegliwościach. Zawsze przed rozpoczęciem suplementacji dobrze jest skonsultować z lekarzem pomysł przyjmowania suplementów z lecytyną i ewentualnie ustalić dawkowanie.

Lecytyna sojowa polecana jest w chorobach:

  • Leśniowskiego–Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, nadwrażliwości jelit – lecytyna ma pomagać tworzyć barierę ochronną, która utrudnia szkodliwym mikroorganizmom wnikanie z jelit do krwiobiegu;
  • depresji i zaburzeniach maniakalno-depresyjnych – lecytyna podobno zmniejsza częstość występowania halucynacji i urojeń, poprawia nastrój,
  • zaburzeniach koncentracji, pamięci, chorobie Parkinsona – ma ułatwiać tworzenie się połączeń między komórkami nerwowymi;
  • hipercholesterolemii – podobno obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi, poziom „złego” cholesterolu LDL, zapobiega tworzeniu się płytek cholesterolowych w ścianach naczyń krwionośnych;
  • chorobach wątroby (np. marskość, niealkoholowe stłuszczenie wątroby) – ma zapobiegać akumulacji tłuszczu w wątrobie i ułatwiać jej regenerację.

Niestety brak jest badań naukowych, które potwierdziłyby skuteczność lecytyny w leczeniu tych chorób. Wykluczono natomiast możliwość spowalniania lecytyną postępu choroby Alzheimera.

Lecytyna sojowa – skutki uboczne

Chociaż lecytyna sojowa jako dodatek do żywności uznany został za całkowicie bezpieczny do spożycia, u niektórych ludzi może wywoływać efekty niepożądane:

  • biegunkę,
  • brak apetytu,
  • uczucie pełności w brzuchu,
  • bóle brzucha,
  • zaparcia,
  • wysypki,
  • spadek ciśnienia krwi.

Być może nie jest to wina samej lecytyny sojowej a pozostałości po środkach ochrony roślin, które stosowane są na uprawach soi. Tak czy owak, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zrezygnować z przyjmowania suplementu, a w przypadku wystąpienia ostrej reakcji alergicznej należy niezwłocznie wezwać pomoc.

Uwaga! Lecytyny nie wolno przyjmować, gdy stosuje się leki z diklofenakiem. Niestety nie wiadomo o innych interakcjach lecytyny sojowej z lekami, co nie znaczy, że nie mogą wystąpić.

Źródła:
1. Gunstone D., Harwood, J., Dijkstr J., et al., Food Uses of Oils and Fats, The Lipid Handbook CRC Press; 2017; 340-343;
2. Wilson D., Everything you need to know about lecithin, Medical News Today; 5; 2017.

Czytaj także:
Suplement DHEA – co to jest i jak stosować?
GABA – wielofunkcyjny suplement dla ciała i umysłu
L-karnityna – działanie, dawkowanie, efekty

Redakcja poleca

REKLAMA